MUHASEBE YENİ YIL İŞLEMLERİ 2024

MUHASEBE YENİ YIL İŞLEMLERİ 2024



Not : 136 600 & 700'lü hesapların devri olmamaktadır. 136'lıların devri ayrıca olmakla beraber 600 ve 700'lü hesaplar için ana hesapları hesap planından açmanız yeterlidir.

YENİ YIL İŞLEMLERİ 

Lütfen dokümanın tamamını okuduktan sonra yeni yıl işlemlerine başlayın!

İÇİNDEKİLER

A - YENİ ŞİRKET AÇMA İŞLEMLERİ  
B - ÖZEL TANIMLI KOMİSYON KOPYALAMA
C - DEVİR İŞLEMLERİ

A - YENİ ŞİRKET AÇMA İŞLEMLERİ 

Muhasebe sistemi / sistem / muhasebe şirketleri ekranı açılarak EKLE butonuna basılır. 



1.No: Açılacak şirket numarası girişi yapılır. 2 haneli olmalıdır, sayı veya harf girilebilir istenirse birlikte yazılabilir. Örneğin: 24, AA, A3 vb. Eğer rakam girilecekse örneğin; 8 yerine 08 olarak yazılmalıdır, tek hane yazılmamalıdır.

2.Şirket Adı: Şirkete ait ünvan bilgisi yazılmalıdır. 

  3.Çalışma Yılı: Aktif olarak işlem yapılacak yıl belirtilmelidir. Kayıtlar girilirken burada    belirtilen yıldan farklı bir tarih girildiğinde sistem uyarı verecektir. Çalışma yılını aktif etmek  için yanındaki       kutucuğa X yazılmalıdır. 

  4. Firma Ünvanı: Firmanın tam ünvanı yazılarak kayıt edilmelidir.

  NOT: Eğer önceki yıla ait birden fazla şirket var ise,yeni şirket açılırken her biri için ayrı bir kayıt açılmalıdır. 

             Aktarım yapılmadan önce fatura kalemlerinin neye göre aktarılacağı belirlenmelidir. Eski  şirkete ait manuel oluşturulmuş ek gelir açıklamalar aktarılmak isteniyorsa ESKİ ŞİRKETE  göre alanı işaretlenir.

               Yardım / R.Müşavirlik Tarife Hizmet Girişi ekranında yer alan komisyonlara göre ek gelir açıklama oluşturulmasını istiyorsanız ASGARİ ÜCRET TARİFESİNE GÖRE işaretlenmelidir.
               Bu alana kendi eklemiş olduğunuz komisyonlar var ise, onlar da dahil olarak ek gelir açıklama oluşturacaktır. Öncelikle bu alan kontrol edilmelidir.
             

Eğer Müşavirlik Tarife Hizmet Girişi ekranındaki verilerin hatalı veya eksik veriler içerdiğini düşünüyorsanız. Standart asgari ücret komisyonlarını kullanmak istiyorsanız Yeni Yıl işlemlerine başlamadan önce “Müşavirlik Tarife Ücretini Yeniden Oluştur” butonuna tıklayabilirsiniz. Böylelikle standart asgari ücretlere göre tablo yeniden oluşturulacaktır. Özel olarak eklediğiniz komisyonlar silinecektir, isterseniz sonrasında yeniden komisyon ekleyebilirsiniz.



                 Geçmiş yıldan yeni açılan şirkete aktarım yapılması için Yeni Yıl İşlemleri butonuna tıklanır. 



Yeni yıl işlemleri ekranında eski şirket alanında aktarılacak şirket seçilir. Yeni şirket  alanında ise hangi şirkete aktarım yapılacaksa ilgili şirket seçilir. 

Yeni şirkete aktarılacak olan alanlar otomatik işaretli gelecektir. Aktarımı yapılmayacak olan  alanların işaretleri kaldırılabilir. 

1.Fatura Tasarımı: Eski şirkette olan text tasarım yeni şirkete aktarılacaksa işaretlenir.


               2.Dekont Tasarımı: Eski şirkette olan text tasarım yeni şirkete aktarılacaksa işaretlenir.
               Fast Report fatura ve dekont tasarımı kullananlar için aktarıma gerek yoktur, her muhasebe şirketinde bu dizaynlar görünecektir.
               Bu alanların tikli kalmasında da sakınca yoktur, aktarılacak tasarım bulunamadı uyarısı verecektir. )

  3. Fatura Numaratör: Eski şirkete ait numaratör tanımlamaları aktarılacaksa işaretlenir  ve numaratör yeni şirkette kaldığı yerden devam edecektir. 

 Ancak e-fatura ve e-arşiv numaratörlerinin yeni yılda 2024 olarak düzenlenmesi için bu alanda yeni şirketin çalışma yılını yani 2024 yazılmalıdır.



 4. Hesap Planı Aktarma: Eski şirkette olan hesap numaraları yeni şirkete aktarılmak  isteniyorsa işaretlenmelidir. Aktar butonuna tıklanarak açılan ekranda aktarılacak şirket ve  oluşturulacak şirket alanları eski ve yeni  şirkete göre otomatik gelecektir. Hangi hesap  aralığında yeni şirkete aktarım yapılacaksa başlangıç ve bitiş no alanlarına giriş yapılır. Hesap planı ekranında aktarma hesap no alanı dolu olan hesapların aktarımı yapılırken  Aktarma Hesap No Kullan alanı işaretli ise, sistem hesapları aktarma hesap noya göre  aktaracaktır. Hesap planı ekranında aktarma hesap no alanında 998 olan hesaplar ise, yeni şirkete aktarılmayacaktır. Aktarma seçeneklerinde hesap planı, kartoteks veya her ikisi seçilerek aktarım sağlanabilir.



5. Aktif şirketi Değiştirme: Sisteme her girildiğinde yeni şirketin otomatik seçili gelmesi isteniyorsa bu alan işaretlenir ve aktarımda gelen ekranda aktif olacak şirket  numarası belirtilir. 


6. Hesap Planı Eksik Bilgi Güncelle: Yeni şirkette çalışırken herhangi bir ihtiyaçtan dolayı eski şirkete kayıt girilebilir. Bu gibi durumlarda ilgili alan işaretlenerek aktarım sağlandığında sistem eski şirketteki kayıtlara göre yeni şirketteki hesap planını güncelleyecektir. 

7. Müşteri Komisyon Oluştur: Yeni yıla ait müşteri komisyon tanımlamaları yeni şirkete aktarılacaksa bu alan işaretlenir. Aktarım işlemi bir süre devam edecektir. MÜŞTERİ  KOMİSYONLARI KOPYALANDI uyarısı ekrana gelene kadar beklenmelidir. Aktarım  tamamlandıktan sonra müşavirlik komisyon cetvelinin son hali otomatik olarak yeni şirkete aktarılmış olacaktır. “Yardım / Müşavirlik Tarife Hizmet Girişi” alanından bilgi getirmektedir.


EĞER GEÇEN SENEKİ ÖZEL TANIMLI KOMİSYONLAR KULLANILACAKSA BU ALAN İŞARETLENMEMELİDİR ! Dokümanın devamındaki “ÖZEL TANIMLI KOMİSYON KOPYALAMA” aşamasını uygulayınız.

8. Ek Gelir Açıklama Kodlarını Oluştur: Eski şirkete ait manuel oluşturulmuş ek gelir  açıklamalar aktarılmak isteniyorsa ESKİ ŞİRKETE GÖRE alanı işaretlenir. Yeni yılda yayınlanan asgari ücret tarifesine göre standart bir aktarım yapılacaksa ASGARİ  ÜCRET TARİFESİNE GÖRE işaretlenmelidir.

9. Hesap Yetkilerini Oluştur: Eski şirkette hesap planı ekranına yetkililer alanında hesaplara tanımlanan kullanıcı yetkileri yeni şirketteki hesap planına aktarılacaksa bu alan işaretlenmelidir.

  10.E-fatura Tanımları Aktarma: Eski şirkette e-fatura mükellefi olan firmalar için yapılan tanımlamalar yeni şirkete aktarılacaksa bu alan işaretlenmelidir.


B - ÖZEL TANIMLI KOMİSYON KOPYALAMA 


Eski şirkette özel tanımlanan komisyonlar var ise, bu komisyonların aynı şekilde yeni şirkete kopyalanması sağlanabilir. 

Veri girişi / Müşteri komisyonları ekranında kopyala butonuna tıklanarak eski şirket ve  yeni şirket numarası otomatik gelecektir, bu alan kontrol edilip doğru şirket numarası girilmelidir. Tip kısmı tüm kayıtların aktarılması için boş  bırakılmalıdır. Firma alanında eski şirketindeki kayıtlarını yeni şirkete aktarmak istenilen firma seçilerek tamam butonuna tıklanır. Firma alanı boş bırakıldığında sistem eski şirkette firmalara ait özel  komisyon tanımlarının tamamını firmaların yeni şirketteki komisyonlarına ekleyecektir. 

.


            NOT: Yeni yıl işlemleri yaparken müşteri komisyonlarının aktarımı yapıldığında yeni şirkette müşavirlik tarife hizmet girişinde yer alan liste aktarılmış olacaktır. Yeni şirkette firmaya özel komisyon  tanımlamaları             yapılmış ise seçim penceresi açılacaktır. “Tüm müşteriler için müşteri komisyon girişi vardır, mevcut kayıtlar silinip aktarılsın mı? Hayır seçilirse mevcut kayıtların üzerine eklenecektir.” Bu soruya evet butonuna             tıklanırsa yeni şirketteki komisyonlar silinip eski şirketteki komisyonlar aktarılacaktır. Hayır butonuna tıklanırsa eski şirketteki tüm kayıtları yeni şirkete aktaracağından yeni şirkette bu kayıtlar çiftlenmiş olacaktır

Bir firmadaki komisyonların  diğer tüm firmalara toplu olarak  kopyalanması

             Ön muhasebe /  Yardım / Komisyon olmayan firmalara komisyon oluşturma
             

Program çalışma mantığı ile ilgili uyarı

1) Başlangıç bitiş numarası arasındaki firmalarda komisyon var ise bunları siler yeniden aktarır (Bu işlemde başlangıç ve bitiş numarası aralığındaki firmaların mevcut komisyonları silindiği için geri dönüşü yoktur, geçmiş tüm kayıtlara bir daha ulaşılamaz)

2) Kopyalanacak firmaya bilgi girilirse bu firmadaki komisyonları aktarır girilmezse yardımın altındaki komisyonları aktarır 

3) Sadece şirket numarası girilen şirkette işlem yapar. Boş bırakılmasına izin vermez.

4) Başlangıç bitiş numarası boş bırakılırsa tipi F olan tüm  firmaları aktarır. 

Komisyon olmayan firmalara komisyon oluşturma  yetkisi

Users / Sistem / Çoklu Yetki Girişi /  Sistem : M - Muhasebe  / Komisyon Olmayan Firmalara Komisyon Oluşturma kolonu 15 yapılıp kaydedilir. Yapılan yetkilendirme işlemi sonrası muhasebe modülü kapatılıp tekrar açılır. 


 
C - DEVİR İŞLEMLERİ 

             Yardım / Yıl Sonu Devri ekranından eski şirketteki hesapların bakiyeleri yeni şirkete aktarılır. Eski şirket ve yeni şirket girilir. Devri alınacak yıl alanına aktarılacak olan geçmiş yıl bilgisi  girilir.
             Yıl bilgisi girildiğinde devir son tarih  bilgisi  otomatik atacaktır. Hangi hesaplar  devredilecekse başlangıç ve bitiş hesap no aralığı verilir.
             Devir işlemini başlat butonuna  tıklanarak devir oluşturulduktan sonra DEVİR İŞLEMİ BİTTİ uyarısı ekrana gelecektir. Devir  fiş no alanı otomatik dolacaktır.

NOT: Geçmiş şirkete ait herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapıldığında devir işlemi  tekrar yapılmalıdır. Devir işlemi birden fazla kez yapılabilir. Geçmiş şirketteki hesapta bakiye varken aktarıp bakiye sıfırlandıktan sonra tekrar aktarım yapılırsa yeni şirketteki hesapta bakiye sıfırlanmayacaktır, elle fiş üzerinden satırı silmek gerekir.


136 DEVİR İŞLEMİ: 

Geçtiğimiz yıl yapılan güncelleme ile 136 hesapların devir işlemini yapma olanağı sağlanmıştır. 136 Hesapları da ayrıca devir etmek istiyor iseniz,136 devir işlemi butonuna tıklamanız gerekmektedir. 

Not: 136'lı hesapların devir işlemi tek sefer yapılmaktadır. Devir işlemi yapıldıktan sonra geri  alma veya yeni devir işlemi yapılamaz. Yapılacak her işlemin manuel olarak  

gerçekleştirilmesi gerekmektedir.  


136 Devir işlemi butonuna tıklandığında yeni bir pencere açılacaktır. Ekranda yer alan eski  şirket ,yeni şirket ,baş.hesap no ve bit.hesap no giriş yapılır.  

Baş .Hesap no ve bit.hesap no alanlarına yalnızca 136- hesap yazılabilir.  


Bilgiler giriş yapılıp Sorgulama işlemini başlat tıklanmalıdır. Sorgulama işlemini başlat işlemi ile eski şirkette girilen fişlerde 136 'lı hesapla masraf girişi yapılmış dekont edilmemiş kayıtlar listelenecektir.


Kayıtlar ekranda listelendiğinde ekranın alt kısmında yer alan Seçim butonundan seçim yaptıktan sonra Devir işlemini başlat butonuna basılmalıdır. 

Eğer tüm kayıtlar ile ilgili devir işlemi yapılacaksa Seçim butonundan Tümünü seç yaparak  kolaylıkla tüm satırları işaretleyebilirsiniz. 

Listelenen kayıtlardan bazıları için devir yapılacaksa satırda yer alan Seç alanından manuel işaretleme yapılması gerekir.  

İşaretleme yapıldıktan sonra Devir İşlemini Başlat işlemi yapıldığında ekranda yer alan Eski Şirket Devir Fiş no ve Yeni şirket devir fiş no alanları dolacaktır. 

Eski Şirket Devir Fiş no ile 136 hesaplar alacak çalıştırılarak kapatılmış olacak; 

Yeni şirket devir fiş no alanında yer alan fiş numarasında ise 136 hesap açılışı yapılmış olacaktır. 


Eğer devir işlemi yapıldıktan sonra işlemi geri almak isterseniz, Devir işlemini geri alma butonuna tıklamanız gerekmektedir. Yeni bir pencere açılacaktır bu ekrana geri alınmak  istenen dosya numarası manuel giriş yapılmalıdır.


** Yıl Sonu Devir İşlemleri birden fazla kez yapılabilir. Sistem her aktarımda devir fişini  güncelleyecektir. Geçmiş şirketteki hesapta bakiye varken aktarıp bakiye sıfırlandıktan sonra tekrar aktarım yapılırsa yeni şirketteki hesapta bakiye sıfırlanmayacaktır, elle fiş üzerinden satırı silmek gerekir.

** Hesap Mizanı Raporu ekranından sorgulama yapıldığında verilen tarih aralığından önceki  devir bakiye görüntülenmektedir. 

**Eski şirkete ait bir çek kaydı üzerinde yeni şirkette işlem yapılmak isteniyorsa Alınan Çek Takibi ekranında şirket no alanı manuel olarak değiştirilir. 

**Sistemde mevcut hesapların üst kırılımlarını oluşturmak için Genel Muhasebe sisteminde rapor/tek düzen hesap planı oluştur ekranından işlem yapılabilir. 



Yeni yıl işlemleri ve devir işlemleri ile ilgili videomuzu incelemek için linke tıklayabilirsiniz.  2024 Yeni Yıl İşlemleri