BS/BA Raporu

BS/BA Raporu


                                                                                                                                                         BS/BA RAPORU

Bs /Ba Nedir Niçin Bu Rapor Alınır?

BA veya BS formunu Türkiye’de faaliyet gösteren, gerçek usuldeki gelir vergisi mükellefleri ile, kurumlar vergisi mükellefi firmalar vermek zorundadırlar.


Devlet, bu beyanları hem alıcıdan hem de satıcıdan ister. Yani bir tarafın BA’sı, diğer tarafın BS’si olur. Gelir İdaresi, her 2 tarafın beyanını eşleştirir, uyumsuzlukları belirleyebilir. Devlet, bu uyum eşleşmesini yaparak evrakta sahtecilik ve vergi ziyanının önünü kesmeye çalışır. Özellikle KDV iade işlemlerinde bu kontrolü yapar. Karşı taraf form BA veya BS vermek zorunda değilse bile diğer taraf verir. Burada İdare, bir karşılaştırma yapamayabilir ancak yine de firmanın işlem hacmi konusunda bilgi sahibi olur.


BA ve BS tarafında karşılıklı bildirimleri yapan taraflar, eksik ulaşan fatura veya hatalı muhasebe kayıtları sonucu ortaya çıkabilecek ve sonrasında soruşturulabilecek uyumsuzlukların önüne geçmek için, her ay BA BS mutabakatı yapmaları gerekir.


BS/BA formunu hangi taraf düzenleyecek?

Müşterimizin veya satıcımızın bu forma konu olabilmesi için ilgili aydaki alınan veya kesilen faturaların KDV hariç toplamının 5.000 TL ve üstü olması gerekir. Bu sınırın altı için beyan yapılmaz.


Evrim Üzerinden BS/BA Raporu nasıl alınır ?

Muhasebe sistemi içerisinde yer alan Rapor/ BS BA raporu firmaların kestiği satış faturalarını (BS ) ve firmalar tarafından kendilerine kesilen faturaları (BA )listeler. Bu raporu firmalar her ay sorgulayarak maliye bakanlığına gönderir.


BS: Evrim fatura girişi ekranı kullanılarak kesilen satış fatularını;

BA : Firmaların kendi müşterilerinin kestiği alış faturalarını gösterir. Alış faturaları evrimde iki ekran kullanılarak giriş yapılabilir.


BS Fatura Girişi

Ön muhasebe sistemi/Veri girişi/Fatura Girişi açılır Ekle diyerek Sırasıyla Dosya tipi ve numarası ,müşteri adı,Döviz cinsi,Fatura kalemleri giriş yapıldıktan sonra tamam denilir yazdır kısmındn fatura numarası verilerek fiş oluşur.

Not:Fatura girişi yapılan firmanın Sistem yurtiçi müşteri ekranında vergi numarası dolu olmalıdır vergi numarası hesap planında da boş görüneceğinden e kadar fatura kessekte raporda çıkmayacaktır.


Aşağıdaki faturayı BS/BA raporunda incelersek ;



BS/BA Raporu için Rapor I /BS BA Raporu ekranı açılır.



Aşağıda görüldüğü gibi ilgili tarihler arasında bir çok firmaya ait fatura bilgileri gelmektedir biz burada oluşturduğumuz örnek faturanın raporda nasıl geldiği üzerinde duracağız.



Rapor alırken Satış faturaları için BS Rapor türü seçilir başlangıç ve bitiş tarihine de ilgili ayın başından sonuna kadar kesilen fatura tarih aralığı yazılır. Bs tipler kısmı sistem tarafından seçili gelmektedir bu yüzden burada silme dışında farklı bir tip girişi yapılabilir. Tabi burada farklı bir tip girilmesi eğer fatura girişi dışında Veri girişi /Fiş girişi üzerinden fatura bilgileri giriş yapılıyorsa ilgili fişin satırındaki Tip bu alana yazılır. Örnek ekran görüntüsü aşağıdaki gibi;


Fiş girişinden kayıt oluşturulurken evrak numaralarının ve tarihlerinin de ilgili satırlarda dolu olması gerekiyor aksi taktirde sistem girilmeyen her satırı tek bir fatura olarak algılayacak ve dolayısıyla fatura sayısı doğru çıkmayacaktır. Yani fiş içerisinden oluşturulan faturalarda evrak numarası ve tarihi satırları aslında tek bir satıra yani fatura olarak görecek ve yanlış rapor alınmasına neden olacaktır.



Limit kısmı ise Firmalara ilgili tarihler arasında kesilmiş faturanın alt tutar limitinin 5000 ve üzerinde olması gerekiyor .



Bir örnek ile açıklamak gerekirse ;

Aşağıdaki raporda limit belirtmeden rapor alındığında 3 farklı firmaya ait fatura sayıları toplam tutar ve faturaya ilişkin bilgiler gelmektedir.



Eğer burada limit 5000 girilirse ilgili tarihler arasında firmalara kesilmiş faturaların toplamı 5000 veya üzerinde olması isteneceğinden tek bir firma ekranda kalacaktır çünkü diğer firmaların faturaların toplamı 5000'nin altında bu yüzden raporda gelmeyecektir.



BA kayıtlarının girişi:

Daha önce alış faturaları girişi fiş girişi ekranından yapılmaktaydı .Firmalar talep ederse yine eskisi gibi fiş girişi ekranını kullanabilirler. Fiş girişi dışında özellikle alış faturalarının girişini daha kolay hale getirmek için yapılan gider faturası girişi ekranı da mevcuttur.

Veri girişi/ Gider Faturası Girişi:

Ekle butonuna tıklanarak yeni kayıt oluşturulur.

Firma no alanına faturayı kesen firma numarası yazılır.

Döviz :

Kesilen faturanın döviz cinsidir.

Fatura No ve Tarih:

Alış faturasının fatura numarası ve tarihi giriş yapılır.

Valor Tarihi:

Vadeli çalışan firmalar var ise valör tanımlanabilir.

**Ekranın üst kısmında yazan bilgiler faturanın genel bilgileri ekranın alt kısmı ise faturanın detaylarını oluşturur.**



Örnek bir kayıt aşağıdaki gibidir:


Ekranın alt kısmında yer alan (+) butonu veya klavye aşağı yön tuşu ile satır açılarak fatura kalemleri giriş yapılır.



Gider faturası bir dosya için yapılıyorsa Tip Dosya no alanları doldurulabilir eğer genel olarak bir gider yapılmışsa da doldurmadan kod kısmından gider yapılan açıklama seçilir ve hesap no kısmı kod kısmında tanımlı ise dolu gelir tanımlı değilse boş gelir ve bizde gider hesabını yazarız. Açıklama kısmı da aynı şekilde kod da tanımlı ise dolu gelir yoksa manuel yazılır. Tutar alanında da hizmet alınan tutar kdv hariç olarak yazlır kdv içinde kdv oran kısmı doldurulur ve sistem kdv tutarını hesaplayarak satıra getirir. 

Kesilen fatura birden fazla gider kalemini içeriyor ise tekrar satır eklenerek diğer kalem yazılabilir.



Girişler tamamlandıktan sonra atlanılmaması gereken en önemli detay:

Muhasebeleştir butonuna tıklamaktır. Muhasebeleştir butonuna tıklanmaz ise sistem faturayı carileştirmeyecektir.
Muhasebeleştir butonuna tıklandığında sistem fiş numarası verir ve fatura carileşir.
Ba raporuna da otomatik olarak yansır.



Fiş girişi ekranından alış faturası girişi:


Ekle butonuna tıklanarak yeni kayıt oluşturulur.
Alış faturasında giriş yapılırken dikkat edilmesi gereken ilk satırın oluşacak olan fişteki alacak tarafıdır.



Gider faturası ve fiş girişi kayıtların BS/BA Rapor görüntüsü



Kısaca Rapor üzerinden özet geçmek gerekir ise


Şirket No Programı açarken giriş yapılan şirket otomatik gelmektedir. Başlangıç tarihi :Fatura başlangıç tarihi yani ilgili ayın başlangıcı yazılır Bitiş Tarihi: Fatura bitiş tarihi yani ilgili ayın son tarihi yazılır

Limit: Fatura toplamının en az 5000 veya üzerinde olan kayıtların getirilmesi sağlar.

Rapor Türü: Satış faturalarında BS Alış faturalarında BA seçilir.


BS Tipleri: Fatura girişinden kesilenlerde sistem otomatik olarak kayıtları getirirken fiş girişinden girilen kayıtlarda ilgili satırdaki Tip bu alana FW dan sonra araya herhangi bir şey koymadan direk yazılır.BA da aynı şekilde fiş satırında girilen tip sırayla yazılır Listele :Kayıtların getirilmesi için basılması gereken buton

Toplu Mail: BS/BA raporlarını ilgili firmalara Toplu şekilde mail atabilirsiniz bunun içinde yapılması gereke Toplu Mail kısmına tıklayarak rapor paylaşılmak istenen firmalar seçim ekranında çift tıklanarak sağ tarafa atılır ve ilgili firmanın İlgili kısmındaki Mail tipi M olan firma ilgili kişisinin mail adresi tanımlı ise firmaya ilgili rapor gönderilmiş olur .

Excel: Ayrıca yine raporu excel ortamına alarak daha kolay kontrolleri sağlayabilir veya dış ortamda düzelmeler yapılabilir.

Aktarım excel :Bu buton ile Txt formatında dosya oluşturabilirsiniz.

Yazdır: Bu kısımdan da bs ba mutabakat yazısını firmalar ile paylaşabilirsiniz .Yazdır kısmına bastığınız halde herhangi bir seçim çıkmıyorsa bu durumda Evrim Yazılım Firması ile görüşerek gerekli dizaynın tarafınız ile paylaşılmasını sağlayabilirsiniz.




    • Related Articles

    • BS/BA Raporu Mail Gönderimi

                                   BS BA RAPORU MAİL GÖNDERİMİ Yurtiçi müşteri ekranında  firmalar için ilgili kişi mail adresi yazılır ve mail tipi: M yapılır.  Rapor1 / bs ba raporu  Tarih aralığı verilip bilgiler listelenir. Toplu maile tıkladığınızda ...
    • BA/BS Raporu vergi numarası hatalı

      Ba/bs raporlarını çektiğinizde firma vergi no alanları 2 duruma göre gelmektedir. 120'li tl hesaplar için yurt içi müşterideki vergi numarası gelmektedir. Diğer dövizli hesaplar ve 320'li hesaplar içinde hesap planı alanındaki vergi no alanı rapora ...
    • BA/BS Raporunu tek bir firma için sorgulayabilir miyim ?

      Muhasebe sisteminde Rapor1 / BA/BS Raporu Ekranından sorgulama yapıldıktan sonra Firma başlığının yanındaki ok işaretine tıklayarak filtreden seçtiğiniz firmaya göre süzme işlemi yapılabilir.
    • BS BA raporu ile fatura detaylı rapor arasındaki fatura sayıları neden farklı görünüyor?

      BA/BS fatura sayısını baz almaktadır dolayısıyla toplu fatura vs. durum varsa tek fatura olarak gelir satır satır gelmez .Bir fatura içinde birden fazla dosya numarası olsa da tek fatura numarası alındığından rapora tek yansır. Fatura detaylı rapor ...
    • Firmalarına ait vergi numaraları bulunmamaktadır.

      Muhasebe Sistemi/Rapor 1/ BA/BS Raporu ekranında toplu mail göndermek amacıyla Toplu mail butonuna tıklandığında gelen bu hata için; Muhasebe Sistemi/Sistem/Müşteri girişi/ ilgili firmanın vergi numarası doldurulmalıdır.