Süre Sonu İşlemler

Süre Sonu İşlemler

SÜRE SONU İŞLEMLER 

Süre sonu işlemler ekranı her gün programı ilk kez açtığımızda karşımıza gelen ve sistem tarafından bazen otomatik bazen de manuel takip ettiğimiz süre takip işlemleridir. 

Bu işlemlerin içinde çok sıklıkla kullandıklarımız olduğu gibi bazıları ise az kullanılmaktadır. Süre sonu takiplerini kontrol altında tutabileceğimiz ve üzerinde değişiklik yapabileceğimiz ekran Süre Sonu başlığı altında SB'ler serbest bölge dosyalarıdır ve süre sonları ilgili aydan itibaren 1 aydır. Süre sonlarından kapanış tarihi ile giderler AN'ler antrepo beyannameleridir. 7100 tescilden itibaren 1 ay atar ve kapanış tarihine bakar. 

5100 DIZIN tescilliler otomatik buraya gelir yada İthalat'ını bu gümrükçü yapmadı ancak süre sonlarını tutmak istiyorlarsa manuel girilebilir. Bunların düşümü ihracat beyannamesinde özet beyanda F8 yapılarak sağlanır. 



21XX İhracat sisteminden gelir ve sayfa 1 deki ay kutusuna girilen değere göre süre sonu belli olur. Bunu da süre sonu işlem girişine atar. Bunun kapanabilmesi için 6121 yada 6321'li bir rejimden İthalat beyannamesi açılır ve Referans alanında F5 tuşuna basarak düşümü yapabilir. İsterse parçalıda düşebilir bunun için bey.kal kısmına manuel kalem sayısı ve miktarı girmesi yeterlidir. Burada düşüm için en kritik kod 0701'dir. 

23XX ihracat sisteminden gelir ve sayfa 1 deki ay kutusuna girilen değere göre süre sonu belli olur. Bunu da süre sonu işlem girişine atar. Bunun kapanabilmesi için 6123 yada 6323'li bir rejimden İthalat beyannamesi açılır ve Referans alanında F5 tuşuna basarak düşümü yapabilir. İsterse parçalıda düşebilir bunun için bey.kal kısmına manuel kalem sayısı ve miktarı girmesi yeterlidir. Burada düşüm için en kritik kod 0701'dir. 

5300 tescilliler otomatik buraya gelir yada İthalat'ını bu gümrükçü yapmadı ancak süre sonlarını tutmak istiyorlarsa manuel girilebilir. Bunların düşümü İhracat beyannamesinde özet beyanda F8 yapılarak sağlanır. 

SE tipi program haricinde herhangi bir evrağın süre sonunu tutmak için ( Örn: araç muayene tarihi v.b ) aynı zamanda programda Edi Belgeye cevabına S yazdığınız sonra olan belgeleri sistem buraya otomatik olarak atar ve süre sonunu tutar. 

26XX ve 58XX rejimleri düşüm gerektirmeksiniz sadece giriş takiplerini yapabilmek için beyanname yazımı yapılmaktadır. Bunların bir düşüm işlemi olmuyor. Kapamaları manuel süre sonu ekranında yapmak gerekir. 

NKUL tipi beyannamede muafiyet koduna NKUL girilirse sistem buraya atar, burada amaç NKUL muafiyeti girilen beyannamelerde para iadesi alınması söz konusudur, kaçırmamak için. Kapamaları manuel süre sonu ekranında yapmak gerekir. 

Yukarıda bir çok yerde manuel kapatmaktan söz edildi. Bu işlemi yapabilmek için; 

Veri girişi \ Süre Sonu İşlemler Girişi \ İlgili kayıt çağırılır ve Değiştir denir. Kaydın en sonundaki Kapama kutusuna X konur ve yanına açılan açıklama kısmına neden bu manuel kapamanın yapıldığı yazılır. Böylece artık kapama işlemi bitmiş olur. DİKKAT bugün kapatılan bir kayıt ancak 8 Süre takibi – Süre Sonu İşlemler ekranından ertesi gün düşer. 



Yukarıda yer alan süre sonu başlıklarının raporu ise aşağıdaki gibi alınabilir; 

Programda yer alan bazı süre sonu takipleri geçmiş yıllardan beri geliyor olabilir. Bu tip işlemlerin hem süresi geçmiş hem de eski bilgi oldukları için silinmesi gerekir. Bu silme işlemini toplu yapabileceğiniz bir ekran mevcuttur. Bunun için aşağıda gördüğünüz gibi önce geçmişini temizlemek istediğiniz tipi sonrada hangi zamana kadar kapatmak istediğiniz tarihi yanındaki Süre sonu tarih kısmına yazarız. DİKKAT : Bu işlemi yaptıktan sonra geri alamazsınız. 



İthalat Modülü \ Yardım \ Süre Sonu Otomatik Kapatma ekranından işlem sağlanır.



Vekalet Başlığı; 

Programda yurtiçi müşterilerde – diğer bilgiler kısmında yer alan vekalet bitiş tarihinin bitmesine 30 gün kalanları bu listeye getirir.Böylece firmanıza önceden bilgi vererek vekaleti güncelleyebilirsiniz. 

E-belge Başlığı; 

Programda yurtiçi müşterilerde – e-belge başlığı altında firmanız adına sakladığınız evrakların ( vekalet, imza sirküsü v.b ) süre sonlarına 30 gün kala bu ekrana getirir, 

OKSB Başlığı; 

Programda yurtiçi müşteriler – diğer bilgiler – OKSB tarihi kısmı eğer OKSB olan firmalarda doldurulursa program buraya yazılan tarihin bitmesine 3 ay kala bu ekrana gelir. 

Sigorta Başlığı; 

Programda yurtiçi müşteriler – diğer bilgiler – Sigorta tarihi kısmı eğer 30 günden az kalırsa buraya yurtiçi müşterinin bilgileri gelmeye başlar. 

Belge Takibi Başlığı; 

İthalat programında – veri girişi – belge takibi kısmında eklediğiniz tüm belgelerin bitiş tarihine 30 gün kala bu başlık altında gözükür. 

Ceza Başlığı;

İthalat programında – veri girişi – ceza takip sistemi – kısmına girilen takiplerin ceza tarihine göre son 30 gün kalanları bu ekrana getirir. 





    • Related Articles

    • Süre Sonu İşlemler Girişinde Süre Sonunu Düzelttim Fakat Süre Sonu Raporuna Yansımıyor?

      Süre sonu işlemler girişi ekranından düzeltilmiş süre sonu tarihleri sistemde düzeltmeyi sağladıktan 1 gün sonra revize olmaktadır. Buna göre süre sonu işlem takibi ekranından  bir sonraki gün kontrolleri sağlayabilirsiniz.
    • Süre Sonu İşlemlerinin Raporunu Nereden Alabilirim?

      İTHALAT; 4.Sorgulama/ M.Süre sonu işlem takibi/Süre sonu başlangıç - bitiş tarihleri girilerek sorgulama çekilebilir. İHRACAT ; 4.Rapor/ E. Süre sonu işlem takibi/Süre sonu başlangıç-bitiş tarihleri girilerek sorgulama çekilebilir.
    • Süre Sonu Miktar Düzenleme

      Dosyalarınız tescil olduğunda süre sonu işlem girişine kayıt atmaktadır. Düşüm dosyalarınız için süre sonu miktar düzenlemesini ithalat sistemi > veri girişi > L. süre sonu işlemler girişi ekranından düzenleyebilirsiniz. İhracat için : Not: Miktar ...
    • Süre sonu işlem takibi yetkisi

      İhracat / rapor / süre sonu işlem takibi yetkisi nedir? İthalat / sorgulama / süre sonu işlem takibi yetkisi nedir? Evrim Haber / Diğer / Users / Admin Girişi / Sistem / Çoklu yetki girişi / Sistem: H- İhracat / Özet Beyan-G-Giriş Stok Raporu alanına ...
    • Süre sonu işlemler girişi ekranından excele aktarım yapılabilir mi?

      İthalat veya İhracat sisteminden veri girişi/süre sonu işlemler girişi ekranında sağ tık excelle aktarım yapılabilir.