** kodlu verginin ödeme sekli/Tutari/Matrahi/Orani hatali

** kodlu verginin ödeme sekli/Tutari/Matrahi/Orani hatali

Aşağıda gelen hata dosyanızı kontrole gönderdiğinizde gümrük tarafından gelmektedir, bu hata için yapmanız gerekenler; 



1. Beyannamede 93 kodlu vergi manuel olarak sıfırlanmamalıdır. Uygun muafiyet kodu girilerek vergi sıfırlanmalıdır.
2. Kontrolden gelen cevap ile beyannamede hesaplanan ÖTV karşılaştırıldığı zaman Evrim de gümrüktekinden farklı olarak matrah ve tutar hesaplanabilir. Bu durumda sayfa2 de vergi değiştir butonuna tıklayarak matrah ve tutar alanı gümrükten gelen tutara göre manuel değiştirilerek direkt tescile gönderilir.



3. ÖTV teminata bağlanacaksa vergi alanında ÖŞ. alanına C yazılır. Hesaplama sayfasında teminat alanı doldurularak hesaplatılır.





4. Beyannamede sayfa2 de algılama birimi alanındaki bilgiler kontrol edilmelidir. Gümrükten veya müşavirden bilgi alınarak doğru oran girilmeli ya da 0 olarak belirtilmelidir.



Aşağıda gelen diğer hata için;

Hata; 60 Kodlu Verginin Ödeme Şekli tutarı matrahı oranı hatalı.

Kalemdeki 60 Kodlu verginin satırındaki Matrah/Oran/Tutar/ÖŞ alanlarının hepsi gümrükten gelen kontrol cevabı ile aynı olması gerekmektedir. Her hangi bir farklılıkta gümrük Tescil işlemini kabul etmemektedir. Ayrıca Kalemde Bandrol muafiyeti girildiyse Muafiyet bilgisi kontrol edilmelidir. İlgili Gtip te Bandrol oranı birden fazla ise Edi belge ekranında İlgili kalem için DEMC kodu beyan edilmelidir.
DEMC Beyanı : Edi Belge Açılır / Sıra No alanına ilgili kalem numarası girilir / Tip Kısmına "A" kodu yazılır / Kod kısmına "DEMC" / Cevap kısmına Bandrol oranı yazılır. Geri kalan alanalar boş bırakılır.

Örnek 1 : Beyannamede Manuel vergi değişikliği yapıldıysa Bandrol vergisi gümrükle uyuşmadığı için Gümrük Tescil işlemini kabul etmez.
Örnek2 : Kalemde Bandrol %8 seçilmiş Gümrük %16 gönderirse arada oran ve tutar farkı olduğu için Gümrük Tescil işlemini kabul etmez.
Örnek 3 : Kalemdeki Vergi tutarları ile Gümrükten gelen cevapta 0,01 oranında vergi farkı varsa Gümrük Tescil işlemini kabul etmez. Yalnız bu işlemde Kalemde Vergi Değiştir butonu kullanılarak Beyannamedeki Matrah veya Tutar alanı manuel beyan edilerek işleme devam edilebilir
Yalnız bu işlemler yapılırken dikkat edilmesi gerekmektedir.