Müşteri Komisyonları Tanımlama

Müşteri Komisyonları Tanımlama


                                                                                                                 KOMİSYON TANIMLAMALARI

Muhasebe Modülünde \  Yardım \ Müşavirlik Tarife Hizmet Girişi ekranında o yıl ki tanımlanan resmi komisyonlar yer almaktadır. Bu alana Ekle diyerek aktif hale getirilip ekleme yapılabilir.



Bu ekranda komisyonların karşılıklarına Ek Gelir Açıklama genel anlamda eklenir. Komisyon tarife girişinde değiştir diyerek A.No alanı F4 ile açılır. Ve karşımıza aşağıdaki ekran gelir.




Ek gelir açıklama alanı, komisyonların faturada çıkması istenen karşılıklarının eklendiği alandır. Buraya yazılanlar fatura üzerinde görünür. Ekle diyerek yeni bir ek gelir açıklama eklenebilir. Tanımlama yapılmadan önce buraya ek gelir açıklamalar tanımlanmalıdır.

Veri girişi \ Müşteri Komisyon Girişi ekranında Firma No seçeriz ve İthalat \ İhracat ayrı tanımlanacaksa yukardan istediğimiz sistemi seçer ona göre tanımlama işlemi yaparız.

Hiçbir sistem seçilmezse (boş bırakılır ise )herikisi içinde tanımlanmış olur.

 



Bu sayfa ekle denilerek aktif hale getirilir. Daha sonra orta kısımda Tarife Ekle diyerek tüm tarifeleri ekrana çağırırız. 

 


Gümrük kutucukları :

Eğer istediğim bir komisyon tutarını gümrük bazında sabitlemek istersem o satırdaki komisyon üzerindeyken oradaki gümrük kutucuğuna ilgili gümrüğün kodunu seçerim ve o satırdaki tanımladığım tutar o gümrük bazında gelir. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi satır üzerindeyken gümrük tanımlanabilir.

 

Aynı komisyon tipinin başka gümrüklerde farklı tutarda gelmesini istersem tekrar o komisyonu ekleyip bu defa gümrük kutucuklarını boş bırakırım.

Tip :

Tip kısmı basamaklı (B) seçilirse sağ tarafta belirlenen fiyat aralıkları hangi aralıktaysa onun üzerinden oranı hesaplayıp yandaki tutar kutucuğunda yazan tutarı toplayıp hesaplar.

Tip kısmı aralıklı (A) seçilirse tutar sağ tarafta belirlenen fiyat aralıklarının hangisinin kapsamındaysa direkt o oranı hesaplar. Toplamaz. 




 

 Örnek :

Tip (B) iken tutarımız 50.000 e kadar ise 148,00 tl hesaplar.

Eğer 50.000 den fazla ise 50.000’e kadar  148,00 tl hesaplayıp kalan tutar için ise 200.000 deki oran üzerinden hesaplayıp 148,00 tl ile toplar.  Örneğin ; tutarımız 75.000 ;

İlk 50.000 için 0,000100 oranı üzerinden 148,00 tl hesaplar ve kalan 25.000 için 200.000 üzerinden 0,003000 oranını hesaplayıp 148,00 tl ile toplar. 

Ama tip (A) ise bu hesaplamaları yapmaz. Direkt hangi limit tutarlar arasındaysa ona göre oranı hesaplar.

Tür  :

Bu alan komisyonların hangi tutar cinsinden hesaplanacağının belirlendiği alandır.


 

Alış/satış :

Alış kuru ya da satış kuru türünün seçilmesi alanıdır.

Tarih :

‘’B’’ beyanname tarihi

‘’F’’ fatura tarihi 

‘’M’’ mal teslim tarihi

Alt limit : 

Bu alanda yazan tutar en az kesilebilecek komisyonu gösterir. Yani yan taraftaki limit hesaplamaları burada yazanın altında kalsa bile en az ödenmesi gereken tutarı alt limit olduğu için bunu hesaplar. 

Üst limit :

En fazla ödenebilecek komisyonu gösterir. Yani yan tarafta limit hesaplamaları burada yazanın üstünde çıksa bile en fazla burada yazan olacağından bunu hesaplar. 

Limit döviz : döviz cinsi seçilebilir.

Oran döviz boş bırakılabilir.

Tutar döviz : bu alan boş bırakılırsa direkt tl olarak hesaplar.

İskonto : Bu alan iskonto var ise doldurulabilir.

Tır/konteynır :Bu alan birden fazla konteynır varsa ‘’0’’ yazarsam direkt kaç konteynır varsa onun üzerinden hesaplar. ‘’1’’ yazarsam  konteynır sayısının 1 eksiğinden hesaplar.


 
Herhangi bir komisyon için sabit fiyat varsa bu sabit tutarı direkt ilgili komisyon tanımının yer aldığı satırın karşısındaki Tutar hanesine yazabiliriz.
 

 

Sıra no :

Bu alan komsiyonların faturada çıkmasını istediğimiz kısa açıklamalarıdır. Bu kutucukta F4 dediğimizde;

Sistem \ Ek Gelir Açıklama alanına bağlanır. Buraya istediğimiz tanımı ekleyebiliriz.


Tanımlamalar bittikten sonra Ortak beyanname  \ Referans Seç \ Faturasını Aç \ Ekle \ Müşteri Komisyon denilir.




Açılan ekranda varsayılanları işaretle denilir ve tamam denildiğinde komisyonlar faturada çıkar.

**Komisyonlarda bir limit hesaplaması tanımlanmamış ve alt limit ya da üst limit tanımlaması yapılmamışsa tutar kısmı da boşsa varsayılan olarak işaretlense bile  faturaya çıkmaz.