NCST Kısa Anlatım

NCST Kısa Anlatım

  NCTS transit beyannamelerin yapıldığı sistemdir. Transit ticaret; TR içinde bir gümrükten bir gümrüğe vergi ödenmeden geçiş yapılan ticaret şeklidir.  Hareket gümrük idaresi ve varış gümrük idaresi önemlidir. Kapsamlı teminatlar için de yaygın kullanılan bir sistemdir.

  LRN:NCTS de verilen geçici tescil numarasıdır.LRN alındıktan sonra sistem üzerinden beyannamede değişiklik yapılmaz. Varış gümrük idaresinde memur onaylayana kadar gümrükten kullanıcı adı(tc kimlik no) ve şifre (bilge şifresi) ile değişiklik yapılabilir.

                 

   Artık NCTS'de e-imza kart zorunluluğu mevcuttur.

   Yurtdışından gelen mal için tip kısmında TR; yurtdışına gönderilen mal için T1 seçilmektedir. Genellikle kullanılan tip TR'dir.

                

   Beyanname ekranında beyan bilgileri, kalem bilgileri, özet beyan açmalar, gelen cevaplar ve hatalar başlıkları mevcuttur. Detaylı beyandaki gibi bu başlıklar kontrol edilmeden tescile gönderilmemelidir.

               

   Gönderici alanındaki mahreç butonu seçilen göndericinin tam tersinin seçilmesini sağlar.Yurtdışı müşteri seçimi yapılıyorken mahreç butonuna tıklanırsa f4 ile yurtiçi müşteri seçilebilir.Gönderici kayıtlı olmak zorunda değildir. Tek seferlik çalışılan bir müşteri ise gönderici alanına manuel olarak girilebilir.

               

  Alıcı kısmında vergi no olması zorunludur.

              

  S29 alanı hiçbir zaman doldurulmamaktadır.

             

  Taşıma aracı transit işleminin yapıldığı araçtır. Taşıyıcı araç ile sürekli çalışılıyorsa sisteme kaydedilmelidir. F4 ile kayıtlı plaka ve aracın kimliği seçilebilir. Araçta ek olarak dorse var ise onun da plakası belirtilmelidir.

         

  Sınırı geçecek hareketli taşıt aracının kimliği alanının doldurulması sadece T1'lerde zorunludur.

             

  Sınırdaki taşıma şekli, eşyanın bulunduğu yer, yükleme yeri ve boşaltma yeri bilgi amaçlı olarak doldurulmaktadır. Tescilde zorunlu değildir.

             

  Alıcı güvenlik alanı doldurulması zorunlu değildir.

            

  Ana taşıyıcı alanı plaka girildiğinde otomatik tanımlı olduğu için otomatik atar.

           

  Asıl sorumlu teminat sahibi olan taraftır. İni ayarlarında tanımlanırsa otomatik olarak atar. Ana taşıyıcı ile asıl sorumlu aynı olmak zorunda değildir, genelde farklı olmaktadır. İni ayarlarında NCTS başlığı '@' olarak aratılmalıdır. Teminatın gizli olarak ayarlanması için TeminatGizli alanına 1 verilmelidir. UND ayarları sabittir. Web adresi ile ilgili linki sistemden kopyalayabiliriz.

             

  Temsil eden alanına imzalama yapan karne sahibi yazılmalıdır. Detaylı beyanda imzalama yetkisi olması NCTS'de de yetkili olacağı anlamına gelmez, NCTS için de yetkili olmalıdır.

            

  NCTS'de vergiler teminata bağlanır. Evrim'in teminat firmalarından sadece UND ile entegrasyonu vardır. Bir diğer teminat sahibi OREGON ile entegrasyonumuz yoktur. Teminat bilgileri vergi numarası ile yurtiçi müşteri/diğer bilgiler/global alanına müşteriye göre tanımlanır. Yurtiçi müşteride NCTS teminat butonuna tıklanarak ise teminat tipine göre tanımlanır. Toplu teminatlar sürekli değişkenlik gösterdiği için sisteme kaydedilmeye gerek duyulmamaktadır. Teminat sahibi seçilirse alt kısımdaki alanın doldurulmasına gerek yoktur. Bu alandaki 'CURR' döviz cinsini ifade etmektedir. 'AMOCONREF7' ise teminat tutarını ifade etmektedir.

            

  Yurtiçi müşteri diğer bilgiler alanında sadece 1 tane teminat tanımlanabilir. Sadece kapsamlı teminar tanımlanır. Toplu teminat tanımlanamaz. NCTS teminat alanından bir ülkeye birden fazla teminat tanımlanabilir. Tanımlanan ülke seçildiğinde teminat otomatik olarak atmaktadır.

             

  Girilen kap alanına toplam kap adeti dışında gönderilmek istenen kap adeti yazılmaktadır.

            

  Referans no alanı kullanıcının takibi için doldurulur, gümrüğe giden bir bilgi değildir.

  Çıkış ülkesi gönderici ülke olmalıdır. Serbest bölgeden işlem yapılıyorsa daima Türkiye seçilmelidir. Seçilecek ülke kodu her zaman 2 haneli olmalıdır.

  Damga vergisi alanı  doldurulması zorunlu bir alan değildir.

          

  Beyanname üzerinde fatura firma no alanından firma seçilerek fatura kesilebilir.

       

     

      Belge kalemleri ekranına ana sayfada girilmeyen bilgiler varsa girilir. Kap, tip, marka, adet alanları doldurulur. Eğer birden fazla alıcı varsa kalem bilgilerinde girilir.

  Sadece brüt kg girilmesi zorunludur.

  Fatura tutar ve döviz alanları UND teminatlarda doldurulmaktadır.

          

  Antrepo düşüm yapıldığı takdirde antrepo beyanname alanı doldurulur.

          

  Eşya tanımı (ticari tanım) alanı doldurulması zorunlu bir alandır.

             

  Belge tipi alanı doldurulması zorunlu bir alan değildir. Eğer doldurulacaksa manuel olarak girilebilir.

            

  Eklenilen her kalem toplu görünümde görülmektedir. Bu ekranda ithalattaki hızlı gir mantığı ile yeni kalemler eklenir ve doldurulur.

 

 

        Özet beyan açmalar ekranında özet beyan no girilir. Açma şekli alanına özet beyanın bir kısmı veya taşıma senedinin bir kısmı girilir.Özet beyanın bir kısmı ise taşıma senedi no alanı doldurulur. Eğer açma şekli taşıma senedinin bir kısmı ise taşıma satırı girilir. İthalattaki özet beyan açma mantığı ile aynıdır.

           

        Gelen cevaplar alanında gümrükten gelen cevaplar görüntülenir. Sayda1'deki kontrol işaretli bir şekilde gönder butonuna basılır. Cevap al denilerek tetiklenir. Gümrükten cevap geldiğinde LRN no otomatik dolar. MRN alanına da gerçek LRN  no atar. 

         

  Gümrükte dosyanın durumu ne ise sistem tarafından güncellenir. Beyanname durumlarının açıklamalarına sistem/iş takip/NCTS durumlar ekranında ulaşılabilir.

  Ana taşıyıcı farklı ise fatura butonuna tıklanarak gider faturası kesilir.

  Çoğalt ve kopyala butonları birden fazla dosya açılması için kullanılmaktadır.

  İthalattan NCTS 'ye aktarım yapılmamaktadır. Veri girişi/Excel'den NCTS oluşturma ekranından Excel dosyasından  aktarım yapılmaktadır.