Tev Otomatik Hesaplama

Tev Otomatik Hesaplama

TELAFİ EDİCİ VERGİNİN (61) OTOMATİK HESAPLANMASI


İhracat Beyannamesi / Diğer formlar / TEV hesaplama ekranında ithalat beyanname numarası giriş yapıldığında sistem içeride beyanname kayıtlı ise bilgilerini otomatik olarak ekrana getirecektir.


1- İhracat beyannamesi / diğer formlar ekranında yer alan TEV hesaplama alanına tıklanır.




2- Aşağıdaki tabloda da gösterildiği gibi ekle butonuna tıklanarak beyanname no / tarih alanına yalnızca manuel olarak beyanname numarası giriş yapılır.




*İlgili beyanname numarasına ait dosya sistemde kayıtlı değil ise program aşağıdaki şekilde uyarı

verecektir.





3- Sistemde beyanname kayıtlı olmadığından bilgiler otomatik gelmeyecektir. Bu durumda  bilgileri manuel girilip devam edilebilir.

4- Beyanname no girilip Tab tuşu ile diğer sekmeye geçildiğinde G.T.İ.P bilgisi, cinsi ve niteliği, cif birim fiyatı $, ihraç tarihindeki döviz kuru, TEV oranı beyannameden otomatik olarak gelecektir. İthalat beyannamesinde dahilde işlem kapsamında birden fazla kalem var ise pencere çıkacak buradan istediğiniz kalem seçilerek devam edilecektir.





5- CIF Birim Fiyatı ($): Sistem beyanname kaleminde yer alan istatistik kıymeti kalem miktarına bölerek hesaplar.


6- İhraç eşyasında kullanılan TEV’e tabii eşyanın miktarı(kg-adet): Üretimde kullanılan ham madde miktarı girilir. Bu bilgi otomatik olarak ekrana gelmez. Manuel giriş yapılmalıdır. Bu bilgi giriş yapılıp tab butonuna tıklandığında ekranda boş kalan diğer bilgiler de dolacaktır. (Toplam CIF değer $, toplam CIF değer TL ve ödenecek TEV tutarı)


7- Tev oranı: İlgili Gtip‘e ait gümrük vergisi oranıdır.





**Birden fazla beyanname için hesaplama yapmak isterseniz ekranda yer alan diğer satırlarda da aynı işlemleri yapabilirsiniz.





8- Bilgiler girilip tamam butonu tıklandıktan sonra beyanname vergi güncelle tıklandığında sistem ilgili ihracat referansına 61 (telafi edici vergi) tutarını ilave edecektir.





9- Beyannamede ara butonuna tıkladığınızda vergi tutarı güncellenmiş olacaktır.





10- Tev'deki otomatik düşüm'ün mantığı dahili işlem takibindeki sarfiyat girişi ekranı kullanılırsa çalışmaktadır. Dahili işlem takibinde sarfiyat girişi yapılırsa sistem bu resimdeki ilk doğan tev miktarını tev hesaplama ekranındaki otomatik düşüm  butonuna basıldığında sistem sarfiyat girişindeki tev miktarını  tev hesaplama sistemine atmaktadır.





11- Birden fazla tev miktarı varsa sırasına göre beyannamelerin tev miktarını aşağıdaki resimde gösterildiği gibi getirir. Eğer beyannamenin sarfiyat girişi yok ise otomatik düşüm ekranı çalışmaz.






    • Related Articles

    • Kalemlerdeki TEV Toplamı ile Beyanname TEV Tutarı farklı

      Beyannamede hesaplanan TEV tutarının kalem bazında gümrüğe gönderilmesi gerekmektedir. Beyannamenizdeki TEV tutarınızı Sayfa 1 > Değiştir butonuna tıklanarak > İlgili kalemde TEV Tutarı doldurulduktan sonra Tamam butonuna tıklanarak kaydedilmelidir..
    • Kalemde giriş yapılan tev tutarını nasıl toplayabilirim ?

      İhracat Beyannamesi beyanname kalemleri ekranında sağ tık/özelleştir işlemi yapılır. Toplanmak istenen satır üzerine tıklanarak ekranın alt kısmında yer alan TOPLA seçeneği seçilir ve kaydetme işlemi yapılır. Topla işlemi yapılıp kayıt edildikten ...
    • Tüm kalemlere otomatik bilgi aktarımı yapılabilir mi ?

      Çözüm : Bazı bilgilerin otomatik bilgi aktarımı yapılabilmektedir.  İhracattta; İhracat Modülü \ Veri Girişi \ İhracat Beyannamesi Değiştir konumunda iken yeşil ok işaretine tıklanır gelen ekrandan(Hızlı Gir Aktar) bilgi girişi yapılıp aktarım ...
    • Fob ve cıf dağıtımı yapamıyorum yardımcı olurmusunuz.

      Fob ve Cıf bulma işlemlerini yapmak isteğimizde bütün seçeneklerin gelmemesinin sebebi Beyn.Kont Checkbox 'unun işeretli olmasından kaynaklıdır. Beyn.Kont Checkbox 'unu kaldırdığımızda bütün seçenekler gelecektir.
    • Teşvik Girişi

      DAHİLDE İŞLEM SİSTEMİ     Ekonomi Bakanlığından alınan Dahilde İşlem kapsamındaki ithalat ve ihracatlar ın takibi ile ilgili yeni sistem devreye alınmıştır.     Bu sistem kapsamında daha önce Evrim İthalat ve İhracat sisteminde Dahilde işlemlerin ...