Yabancı Firma Kayıt Sistemi

Yabancı Firma Kayıt Sistemi

2019/4 sayılı Genelge ile uygulamaya alınan ve ithalat denetimlerinin etkinliği ile ülkemize ihracat yapan yurtdışındaki yabancı firmaların izlenebilirliğinin arttırılması amacıyla bu firmaların Sistemimize kaydının yapılmasını sağlayacak "İthalatta İhracatçı Kayıt Sistemi (İİKS)" programı güncellenerek “Yabancı Firma Kayıt Sistemi (YFKS)” programı oluşturulmuştur. Buna göre Sistemin işleyişi 2019/24 sayılı Genelge kapsamında aşağıdaki şekilde olacaktır:

YÜKÜMLÜ İŞLEMLERİ: 1) Uygulamaya https://uygulama.gtb.gov.tr/yfks bağlantısından BİLGE Sistemi kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapılacaktır. Kullanıcı türü olarak “Mükellef” seçilecektir. 



İthalatta gönderici firmanın YFKS numarası, söz konusu programda “Firma Ara” bölümünden firma unvanı ile sorgulanarak öğrenilebilecektir.


İthalat yapılacak firmanın YFKS numarasının bulunmaması halinde, söz konusu programın “Firma Ekle” bölümünde göndericinin gerçek veya tüzel kişi olarak türü seçildikten sonra, göndericinin adı ile ülkesi kaydedilecek ve sistem tarafından otomatik olarak YFKS numarası firmaya atanacak ve onay durumu “Yeni Başvuru” şeklinde olacaktır.


Durumu “Yeni Başvuru” olan firmanın kayıt onayı için, firmanın unvanı ve ülkesini belirten destekleyici bir belge ile (fatura, sözleşme örneği vb.) herhangi bir Gümrük İdaresine başvurulacaktır.


 Gümrük İdaresi tarafından YFKS kaydı uygun bulunarak Sistem üzerinden onaylanan yabancı firmaların kayıt durumu "Onaylandı" olacak ve YFKS numaraları BİLGE Sisteminde ithalat beyannamesinde kullanılabilecektir. Durumu “Yeni Başvuru” olan firmaların YFKS numaraları Gümrük Beyannamesinde kullanılamayacaktır.


Alınan bu YFKS numarası Sistem/Yurt Dışı Müşteri/İlgili firma aratılıp değiştir butonuna tıklanarak Kimlik Türü Alanından IIKS seçilip tab tuşuyla ilerlenip YFKS numarası IIKS / AEO alanına yazılır.

    • Related Articles

    • Firma Menü Dinamik

      Firma Menü Dinamik ekranı firmaların özel tasarım raporlarını ana menüye eklenmesini sağlar. Menü oluşturmak için ilk olarak; Users>Sistem>Ini Dosyası Ayarları ekranına geliriz. Burada başlık alanında MENU buluruz ve Metin alanına menü başlığını ...
    • Firma Bazlı Uyarı Sistemi

    • Yurt İçi Müşteri Firma Menüleri

      1- Hesap Açma: Müşteriye ait Hesapların tutulduğu ekrandır . Sistem - Yurtiçi müşteri menüsünü kullanarak yurtiçi müşteri ekranına gelebilir ardından hesap açma butonuna basarak ilgili ekrana ulaşabilirsiniz. F:Firma tipli yeni bir firma ...
    • Kayıt Belgesi başvurusu nasıl yapılır ?

      İthalat Sistemi / Birlik Bilgileri / Birlik Dosya Yolları otomatik doldur tıklanarak dosya yolu ayarları yapılır. Sistem / Birlik Bilgileri /Birlik Bilgi Girişi ekranındaki bilgiler doldurulmalıdır. Ekteki dokümandan alanların nasıl doldurulacağını ...
    • İthalatta İhracatçı Kayıt Sistemi