Yurtiçi müşteri ekleme işlemi nasıl yapılır?

Yurtiçi müşteri ekleme işlemi nasıl yapılır?


Yurt İçi Müşteri  ekranı müşteriye ilişkin genel bilgilerin ve özel tanımlamaların yapıldığı ekrandır. 
İthalat veya ihracat 1.Sistem/ A.Yurtiçi müşteri tıklanır

Yurtiçi müşteri ekranında ilk kez müşteri açılacaksa aşağıdaki adımlar izlenmelidir.


1.EKLE: İlgili formda herhangi bir veri yoksa ekle butonu ile yeni kayıt açılır.

2.TİP: Form açıldığında üst kısımda bulunan seçili filtreye göre tip kısmı otomatik dolmaktadır. Müşterinin tipine göre F4 yapılarak farklı bir tip seçilebilir.

3.KISA ÜNVAN: Müşterinin tam ünvanına ilişkin kısa ünvan bilgisi yazılır.

4.ÜNVAN: Firmanın vergi dairesinde kayıtlı tam ünvan bilgisi yazılır.

5.FAT.MÜŞ.NO (FATURA MÜŞTERİ NO): İlgili firmaya ait faturalandırma işlemi yapıldığında faturanın yansıtılacağı firma bilgisinin girildiği alandır. Örneğin; müşteriniz Evrim Yazılım fakat faturalandırma işlemini Evrim Danışmanlık şirketine yapıyorsunuz. Bu durumda fat.müş.no alanına Evrim Danışmanlık firmasını tanımlayabilirsiniz.

6.ÜLKE: Yurtiçi müşteri formundan açılan firmalar yerleşik firma olduğu için ülke alanı otomatik seçili gelmektedir.

7.ŞEHİR: Firmanın bulunduğu şehir kodu F4 ile seçilir.

8.ADRES: Firmaya ait açık adres bilgilerinin girildiği alandır.

9.TEL: Firmanın irtibat numarasının girildiği alandır. *Doldurulması zorunludur. İrtibat numarası bilinmiyorsa ‘-’ işareti koyarak geçilebilir.

10.FAKS: Firmanın faks numarasının girildiği alandır. *Doldurulması zorunludur. Faks numarası bilinmiyorsa ‘-’ işareti koyarak geçilebilir.

11.VERGİ DAİRESİ: Firmanın bağlı bulunduğu vergi dairesinin adının yazıldığı alandır.

12.VERGİ NO : Firmanın vergi dairesinde kayıtlı olduğu vergi numarasının yazıldığı alandır. Vergi numarası olmayan firmalar için ‘YOK’ yazılarak geçilebilir.

13.VEKALET: İlgili firmanın gümrükleme firmasına dolaylı temsil yoluyla işlem yapması için noterlikten edinilen vekaletname bilgilerinin girildiği alandır. 

Örneğin ; 

1.Alan: KADIKÖY 27.NOTER

2. Alan: Vekalet numarası ve vekalet başlangıç tarihi (111111 - 01.01.2018)

14.MALİ SORUMLU: Firmanın cari hesap hareketlerini takip eden kişi veya kurum bilgisi girilir. Firma mali hesaplarını kendisi takip ediyor ise ‘KENDİ BÜNYESİNDE’ olarak belirtilir. Kendi bünyesi dışında takip ediliyorsa mali sorumlunun ünvan bilgisi yazılır.

15.VERGİ NO: Mali sorumlu olan kuruma ait vergi numarası girilir. Mali sorumlu ‘KENDİ BÜNYESİNDE’ olarak belirtilen durumlarda bir önceki vergi no alanında girilmiş olan vergi numarası yazılır.

16.ADRES: Mali sorumlu kuruma ait adres bilgisi girilir.

17.İLGİLİLER ALANI: Firmaya tanımlanmak istenen ilgili kişiler ve bilgileri bu alanda tanımlanır. Sistem üzerinden farklı modüllerle entegre olunarak mail gönderimi yapılması için bu alandaki mail bilgisi ve MailTip önemlidir.

18.SORGULA: Sorgulama ekranına herhangi bir kriter girilmeden tıklandığında ayrı bir sorgulama ekranı açılarak bu ekrandan da sorgu kriterlerine göre rapor çekilebilir.
19.LOG: Log kısmından yeni kaydı yapılan firmaların güncelleme ve silme işlemleri kayıt altına alınır.
20.YAZDIR: Yazdır butonu ile ekrandaki kaydın çıktısı alınır.






 DİĞER BİLGİLER


1.VEKALET BAŞ. VE BİT. TARİHİ: Firmanın gümrükte işlem yapabilmek için vermiş olduğu vekaletnameye ait başlangıç ve bitiş tarihi girilir.

2.SÖZLEŞME TARİHİ: Firmanın müşterisi ile arasında bir sözleşme mevcut ise bu sözleşmenin bitiş tarihi doldurulur.

5.OKSB ve AEO GİRİŞLERİ: Firmanın gümrük sisteminde tabi olduğu statüye göre alınan belgelerin sınıflarına göre bilgi girişleri yapılır. Bu alanda tanımlanan bilgiler beyanname üzerinde 44. hanede ilgili firma seçildiğinde otomatik atacaktır.

13.KAPASİTE RAPORU: Medos üzerinden dolaşım belgelerinin gönderiminde kapasite rapor numarası ve tarihi xml’de gönderilmek isteniyor ise bu alana firma bazında kayıt edilmelidir




       Yurtiçi müşteri ekranının sağ tarafında yer alan butonlardan kayıt ettiğimiz firma ile ilgili diğer işlemler yapılır. Aşağıda butonlar ve açıklamaları mevcuttur.


1.Hesap Açma: Firmaya ait 120 li hesapların döviz cinsi farklı hesap oluşturulmak istendiğinde Hesap açma ekranına tıklanmalı ve ekle denilerek döviz ve hesap numarası girilmelidir.

2.Bilgi Girişi: Bilgi girişi butonundan ilgili sistemde (İthalat/ihracat/muhasebe) çıkmasını istediğimiz notların girişi yapabiliriz. Böylece dosya veya dekont/fatura oluştururken not alanına yazılan bilgi firma seçiminden sonra ekrana gelecektir.


3.Notlar: Yurtiçi müşteri Notlar alanında müşteri ile ilgili takip amaçlı notlar tutulmaktadır.


4.Xls Ayar: Xls ayar Firmadan standart olarak gönderilen excelin ilgili firma alanında tanımlaması yapılarak excelden hızlı bir şekilde beyanname oluşturulmasını sağlar. Bu işlem ithalat veya ihracat sisteminden yapılır. İlgili excel eğer ithalat ise ithalat sisteminden, ihracat ise ihracat sistemi/yurtiçi müşteri/xls ayar alanından yapılacaktır. Bu ekranda excelden beyannameye aktar seçeneği işaretlenerek aktarım yapılacak Excel dosyasının kolonlarına göre tanımlama yapılmalıdır.



5.İhracat E-fatura: İhracat sisteminde 01.07.2017 tarihinden itibaren E-fatura mükellefi firmalar ihracat işlemlerinde elektronik faturalar düzenlemektedir ve E-faturalar gümrük sistemine gönderilmektedir. Evrim sistemi üzerinden de entegratöre gönderim işlemi yapılmaktadır. Gönderimlerin yapılabilmesi için İhr E-fat tanımlamalarının yapılması gerekmektedir. 



    • Related Articles

    • Müşteri temsilcisini toplu ekleme veya değiştirme nasıl yapılır ?

      İhracat, İthalat veya Muhasebe programlarında Yurtiçi Müşteriler ekranında sağ tarafta yer alan menüler kısmından Temsilci butonuna tıklanarak açılan ekranda Firma alanı boş bırakılarak dolu ise silindikten sonra Ara butonuna tıklanır. Sistemde olan ...
    • Yurtiçi müşteri eklemek istediğimde Yeni bir kayıt EKLEME yetkiniz yok... uyarısını alıyorum?

      Evrim haber/Diğer/Users/sistem/Çoklu yetki girişi/Sistem (işlem yapılan modul seçilip) İlgili kullanıcıya yurtiçi müşteriler kısmına 15 yazılarak tamam tıklanarak kaydedilir. Not: .Yetki verme işlemi yapıldıktan sonra program kapatılıp açılmalıdır.
    • Yurt içi Firmamıza müşteri temsilcisi nasıl tanımlanır?

      İthalat-İhracat Modülü \ Sistem \ Yurtiçi Müşteri alanına tıklanır firma adı yazılır sonrasında yazılan firma için sağ menüdeki Temsilci alanına tıklanır açılan ekranda Değiştir butonuna bastıktan sonra  hangi sistemde temsilci atanacaksa sistem ...
    • Yurtiçi müşteri ekle yetkisi

      Evrim Haber / Diğer / Users / Sistem / Çoklu Yetki Girişi kısmından İthalat ,İhracat ve Muhasebe kısımlarına Yurtiçi Müşteriler alanına 1 (ekle) ya da 15 (herşeye yetkili) yetkileri verilmelidir. Kullanıcılardan yetki verilmek istenen kullanıcıya 15 ...
    • Haber arama işlemi nasıl yapılır?

      Evrim Haber açılarak Haber Ara... kısmına arama kriteri yazılıp Arama butonuna veya ENTER tuşuna basılarak ilgili konuya ait arama işlemi gerçekleştirilebilir. ​ Örneğin; Kelime veya haber numarası yazılarak arama yapılabilir.