Özet beyan açma (TCGB) işlemleri nasıl yapılır?

Özet beyan açma (TCGB) işlemleri nasıl yapılır?

ÖZET BEYAN AÇMA İŞLEMİ

Türkiye Gümrük Bölgesi’ne giren eşyanın emniyet ve güvenlik yönlerinden risk analizine tabi tutulması amacıyla, eşya giriş gümrük idaresine varmadan önce elektronik yolla verilen ve taşıt aracı ile eşyaya ilişkin genel bilgilerin yer aldığı beyan özet beyan olarak adlandırılmaktadır. İlk kez gümrük bölgesine giriş yapacak olan her eşya için özet beyan verilmelidir.
Özet beyannamede girilen bilgiler taşıyıcı tarafından gümrükçüye verilir ve Evrim İthalat Modülünde / Veri Girişi / İthalat Beyannamesi / Sayfa 2'de Manifesto / Özet Beyan alanına F4 ile giriş yapılır.





1. Özet Beyan No :  Verilen özet beyana ilişkin numara giriş yapılır.
2. Özet Beyan Tarihi : Özet beyan işlemine ait tarih bilgisi giriş yapılır. Sistem buradaki tarihe göre süre takibi ekranına kayıt atacaktır.
3. Taşıma Senedi No : Özet beyana ait konşimentonun numarası girilmektedir.
4. Rejim (0/1) : Başka bir rejimle açılacak mı? sorusuna cevap olarak 0(HAYIR) veya 1(EVET) seçilir. Özet beyan tamamen kapanıyorsa ve bir daha düşüm yapılmayacaksa gümrük sisteminde malzeme için kapı çıkış kağıdı alınmış ise 0 girilir. Eğer özet beyanın bir kısmı için işlem yapılıyorsa ve bu özet beyan kaydı bir başka rejimde tekrar oluşturulacaksa 1 girilir. (1 kap eşya birden çok parçada çekilecekse kullanılır; ilk parçada 1, ikinci parçayı çekerken 0 kullanılır. İstisnai durumlardır emin olmadan kullanılmamalıdır.)
5. Açma Miktarı : Beyannamedeki kap adedi bilgisi girilir. Özet beyandaki miktar takibinin yapılması için önemlidir. 
6. Toplam Miktar: Açma miktarı girildikten sonra program bu alanı otomatik doldurmaktadır.
7. Satır No : Taşıma senedinin hangi satırından işlem yapılıyorsa ilgili satır numarası belirtilmelidir.
8. Ambar Kodu : İşleme konu olan malzeme ambar içinde ise bulunduğu ambar kodu girilmelidir.
9. Ambar: Eşya ambar içerisinde veya dışında olma durumuna göre harici veya dahili işaretlenir. Genellikle Supalan işlemlerde harici seçilmektedir.
10. İlgili konşimentodaki eşyaların tamamı için özet beyan açılıyorsa özet beyanın bir kısmı işaretlenir. Ancak konşimento içerisinde başka firmalara ait malzeme de varsa ve sadece belli satır veya satırlardaki eşyalar özet beyana konu oluyorsa taşıma senedinin bir kısmı alanı işaretlenir.
11. Excel Aktarımı: Özet beyan ekranındaki bilgiler sağ tık/Excel'e aktar yapılarak Excel ortamına aktarılabilmektedir. Excel'e aktarıldığı formatta da Excel'den al butonlarına tıklanarak Excel'den programa aktarım sağlanabilmektedir.
** Sistem girilen özet beyan tarihini baz alarak beyannamede seçilen taşıma şekline göre süre takibi ekranına süre sonunu otomatik atmaktadır. Bu süre deniz yolu ile gelen eşya için özet beyanın verildiği tarihten itibaren 45 gün, diğer bir yolla gelen eşya için yine özet beyanın verildiği tarihten itibaren 20 gündür.
** Özet beyan ekranına girilen bilgilere göre veri girişi/özet beyan takibi ekranına otomatik kayıt oluşmaktadır.
    • Related Articles

    • Özet Beyan Takibi

      Özet beyan sistemine kayıt için iki yol bulunmaktadır. 1- Beyanname oluşturulurken özet beyan alanında F4 ile giriş yapılır. Özet beyan bilgileri girilir. Özet beyan bilgilerinin girişi yapıldığında sistem süre takibine OB başlığı altında özet beyan ...
    • TCGB Açma Kaydı Bulunamadı

      X nolu kalemin TCGB açma kaydı bulunamadı. Çözüm: 1-Beyanname de F8 Özet beyan kapamada sıra numarası ; şuanki beyannamenin sıra numarası, satır numarası ise önceki dosyanın edi numarasıdır.Doğruluğu kontrol edilmelidir. 2-Kalem eksik girilmiş ...
    • Excelden özet beyan açma ekranına aktarım nasıl sağlanır?

      İthalat Beyannamesi / Sayfa 2'de Özet Beyan F4 ekranında sağ tık Excel'e Aktar denilerek format dışarı aktarılır. Excel üzerinde bilgiler güncellenerek özet beyan F4 ekranında Excel'den al butona tıklanarak format tekrar içeri aktarılır.
    • Toplam Açma Miktarı ile Dosya Kap Adedi Aynı Olmalıdır

      Beyannamenizdeki toplam kap sayısı birden fazla özet beyandan oluşuyorsa veya aynı özet beyanda birden fazla taşıma senedinden oluşuyorsa; ilk özet beyan bilgileri girildikten sonra , yeni özet beyan aç denilerek tüm özet beyan bilgilerinin girilmesi ...
    • Excelden Özet Beyan ( F8 ) Aktarımı Nasıl Yapılır?

      İthalat sistemi > ithalat beyannamesi > özet beyan F8 ekranında excelden aktarım yapabilmek için ekteki excel formatı uygun bilgilerle doldurulmalıdır. Ekranda excelden al seçeneği ile aktarım sağlayabilirsiniz.