Özet Beyan Takibi

Özet Beyan Takibi


Özet beyan sistemine kayıt için iki yol bulunmaktadır.

1- Beyanname oluşturulurken özet beyan alanında F4 ile giriş yapılır. Özet beyan bilgileri


girilir.




Özet beyan bilgilerinin girişi yapıldığında sistem süre takibine OB başlığı altında özet beyan verilerinizi kayıtlı edecektir. Sistem bu kaydı yaparken kara hava deniz özet beyan sürelerine göre süre takibi yapmaktadır.

Süre Sonu işlem takibi ekranında OB başlığını seçerek özet beyan sorgulaması yapabilirsiniz.



ÖZET BEYAN AÇMA İŞLEMİ


Türkiye Gümrük Bölgesi’ne giren eşyanın emniyet ve güvenlik yönlerinden risk analizine tabi tutulması amacıyla, eşya giriş gümrük idaresine varmadan önce elektronik yolla verilen ve taşıt aracı ile eşyaya ilişkin genel bilgilerin yer aldığı beyan özet beyan olarak adlandırılmaktadır. İlk kez gümrük bölgesine giriş yapacak olan her eşya için özet beyan verilmelidir.


Özet beyannamede girilen bilgiler taşıyıcı tarafından gümrükçüye verilir ve sistemde ithalat beyannamesi sayfa2 de özzet beyan/manifesto f4 alanına giriş yapılır.



  1. Özet Beyan No:Verilen özet beyana ilişkin numara giriş yapılır.
  2. Özet Beyan Tarihi:Özet beyan işlemine ait tarih bilgisi giriş yapılır. Sistem buradaki tarihe göre süre takibi ekranına kayıt atacaktır.


  1. Taşıma Senedi No: Özet beyana ait konşimentonun numarası girilmektedir.


4.    Rejim(0/1):‘Başka bir rejimle açılacak mı?’ sorusuna cevap olarak 0(HAYIR) veya 1(EVET) seçilir. Özet beyan tamamen kapanıyorsa ve bir daha düşüm yapılmayacaksa gümrük sisteminde malzeme için kapı çıkış kağıdı alınmış ise 0 girilir. Eğer özet beyanın bir kısmı için işlem yapılıyorsa ve bu özet beyan kaydı bir başka rejimde tekrar oluşturulacaksa 1 girilir.


  1. Açma Miktarı: Beyannamedeki kap adedi bilgisi girilir. Özet beyandaki miktar takibinin yapılması için önemlidir.
  2. Toplam Miktar: Açma miktarı girildikten sonra program bu alanı otomatik doldurmaktadır.


  1. Satır No: Taşıma senedinin hangi satırından işlem yapılıyorsa ilgili satır numarası belirtilmelidir.


  1. Ambar Kodu: İşleme konu olan malzeme ambar içinde ise bulunduğu ambar kodu girilmelidir.


  1. AMBAR:Eşya ambar içerisinde veya dışında olma durumuna göre harici veya dahili işaretlenir. Genellikle supalan işlemlerde harici seçilmektedir.


  1. İlgili konşimentodaki eşyaların tamamı için özet beyan açılıyorsa özet beyanın bir kısmı işaretlenir. Ancak konşimento içerisinde başka firmalara ait malzeme de varsa ve sadece belli satır veya satırlardaki eşyalar özet beyana konu oluyorsa taşıma senedinin bir kısmı alanı işaretlenir.


  1. Excel Aktarımı:Özet beyan ekranındaki bilgiler sağ tık/excel e aktar yapılarak excel ortamına aktarılabilmektedir. Excel e aktarıldığı formatta da excelden al butonlarına tıklanarak excel den programa aktarım sağlanabilmektedir.


  1. Sistem girilen özet beyan tarihini baz alarak beyannamede seçilen taşıma şekline göre süre takibi ekranına süre sonunu otomatik atmaktadır. Bu süre deniz yolu ile gelen eşya için özet beyanın verildiği tarihten itibaren 45gün, diğer bir yolla gelen eşya için yine özet beyanın verildiği tarihten itibaren 20 gündür.


  1. Özet beyan ekranına girilen bilgilere göre veri girişi/özet beyan takibi ekranına otomatik kayıt oluşmaktadır.


ANTREPO DÜŞÜM


Tescil olan antrepo beyannamesinin ithalatını gerçekleştirmek için antrepo düşüm işlemi yapılır. Antrepodaki malıntamamıithal ediliyorsa beyanname üzerinde kopyalabutonuna tıklanır ve antrepo düşüm oluşturişaretlenerek beyanname bilgileri kopyalanır.





Kopyalama işleminden sonra rejim, tır sayısı, banka gibi alanlara giriş yapılarak ithalat beyannamesi doldurulur. Sistem antrepo beyannamesine ilişkin kalem bilgilerini de sayfa2 deki özet beyan f8 alanına otomatik atmaktadır. Beyanname kalemlerine göre sadece kap adetlerini doldurmak yeterli olacaktır.





Antrepo beyannamelerinin ithalatının parçalı olarak gerçekleştirilmesi için ise beyanname üzerinde antrepo düşüm butonuna tıklanır.





Antrepoda düşümü yapılmamış olan kalemler ekranın üst kısmında görünecektir. Antrepo ve ambar stoklarından düşüm ekranında EKLE butonuna tıklanır. Hangi satırdan düşüm yapmak isteniyorsa satır üzerine çift tıklanır. Antrepodan düşüm yaptığınız kayıt ekranın alt kısmına gelecektir. Düşüm alanına gelen kalemin tamamı düşülmeyecek ise düşüm yapılmak istenen miktar değiştirilebilir.


Aynı zamanda bu ekrandan da antrepo beyannamesindeki tüm kalemlerin düşümü tümünü düş butonuna tıklanarak yapılabilmektedir.


Düşüm işlemleri bittikten sonra tamam butonuna tıklanarak kaydedilir. Sonrasında aktar butonuna tıklanarak antrepo aktar butonu açılır. Ekrana gelen kalemler kontrol edildikten sonra dosya no alanı boş bırakılarak tamam butonuna tıklandığında program numaratöre göre yeni bir dosya oluşturur.





Mevcut bir dosya üzerine aktarım yapılacaksa dosya no alanına manuel dosya numarası girilebilir.


2 farklı antrepo beyannamesi üzerinde düşüm işlemleri yapıldıktan sonra tüm kayıtlar antrepo aktar ekranında toplanmış olacaktır. Tamam butonuna tıklanarak birden fazla antrepo beyannamesi tek bir ithalat dosyasına aktarılabilir. Aynı zamanda dosya no alanına manuel dosya numarası girişi yapılarak mevcut dosya üzerinde antrepo beyannameleri birleştirilebilmektedir.


10.Dizin ekranından ilgili dosyaya ait tüm düşüm kayıtları sorgulanabilmektedir.




    • Related Articles

    • Özet beyan açma (TCGB) işlemleri nasıl yapılır?

      ÖZET BEYAN AÇMA İŞLEMİ Türkiye Gümrük Bölgesi’ne giren eşyanın emniyet ve güvenlik yönlerinden risk analizine tabi tutulması amacıyla, eşya giriş gümrük idaresine varmadan önce elektronik yolla verilen ve taşıt aracı ile eşyaya ilişkin genel ...
    • Özet Beyan Düşüm için Yeterli Miktar Yok

      Veri girişi > Özet beyan takibi Özet beyan kısmına 16 haneli özet beyan numarası yazılır ara butonuna tıklanarak Özet Beyanın gelmesi sağlanır. Toplam miktar Kısmına özet beyanın toplam kap sayısı yazılır. Bu kap sayıları taşıma senetlerinin ...
    • Özet Beyan Sorgulama

      Özet Beyan Sorgulama İthalat Sistemi > Sorgulama > Özet Beyan Sorgulama seçeneklerinden giriş yapılır. *Bu ekranın amacı ; Firma bazlı beyannamelerde kullanılan özet beyanların raporunu almanızı sağlar . Rejim ve Özet beyan numarasına göre sorgulama ...
    • Açmalarda girilen özet beyan kapanmistir

      Gümrükten gelen bu hata için özet beyan numaranızı doğru giriş yapmalı ve gerçekten özet beyanın kapanıp kapanmadığına dair Gümrükten sorgulama yapmanız gerekmektedir
    • Özet Beyan Bilgisi Beyannamede Görünmüyor

      İthalat beyannamesi /Sayfa 2 de Özet Beyan alanına F4 ile giriş yapılan bilgiler, beyannamede görünmüyor. Problemin sebebi beyanname ana sayfasındaki rejim alanının boş kalmış olmasından dolayıdır. Rejim bilgisi dolduktan sonra özet beyan F4 alanına ...