Alınan Çek Takibi

Alınan Çek Takibi

Firmalarımızdan alınan çeklerin takibi için Ön Muhasebe Sistemi /Diğer / Alınan Çek Takibi ekranından sırasıyla aşağıdaki işlemleri yapılmalıdır.





1) Çek Sıra Numarası alanına çekin üstündeki yer alan sıra numarası yazılmalıdır.
2) Makbuz No alanına,  çek alınırken firma tarafından makbuz düzenlendi ise onun numarası bilgi olarak yazılabilir.
3) Bordro No alanına çek alınırken firma tarafından bordro düzenlendi ise onun numarası bilgi olarak yazılabilir.
4) Giriş Tarihi alanına çekin firmadan alındığı tarihi yazılır.
5) M.No alanına çeki aldığımız müşterinin sistemdeki kayıt numarasını biliyorsak yazılır. Eğer numarasını bilmiyorsak 6 nolu maddeye geçebilirsiniz.
6) Müşteri Adı alanında F4 tuşuyla ilgili müşterimizi seçebilirsiniz , manuel olarak kendimiz yazmamalıyız.
7) Banka alanına çekin ait olduğu bankayı yazılmalıdır.
8) Çek No alanına alınan çekin numarasını yazılmalıdır.
9) Çek Tarihi çekin yazıldığı tarihi yazılmalıdır.
10) Tutar alanına alınan çekin tutarı yazılıyor.

    Çek girişi işlemi bitince sayfanın altında yer alan TAMAM butonuna tıklanır ve kırmız ile işaretlenmiş olan PORTFÖYE AT butonuna tıklanarak çek ilgili hesaplara kayıt edilir. NOT : Hesaplar alınan çekler ve Müşterinin 120 li hesabına kayıt edilir. Sistemin bize verdiği fiş numarasından kontrol edilebilir.




Çek tahsil edildiğinden sırasıyla aşağıdaki işlemleri yapılır.


  1. Çekimizi tahsil ettiğimizde Alınan çek takibini açıp yeşil işaretlenmiş alana çek bilgilerimizi yazıp çekimizi buluyoruz ve alt kısımdan DEĞİŞTİR butonuna tıklanır.
  2. Satırın sonlarında bulunan Tahsil tarihine çeki tahsil ettiğimiz tarihi yazılır.
  3. Tahsil hesap numarasına çekin tutarının işleneceği hesabı yazıyoruz. Not: Çalıştığımız bankaya verdiysek ve bu çeki banka tahsil etti ise banka hesabımıza geçtiğinden banka verilir. Tahsil edilip kasaya girdi ise veya elemana verildi ise bunlara ait hesap numaraları yazılır.
  1. İşlem bittiğinden Alt kısımda TAMAM butonuna tıklanır ve kırmızı çizgi ile işaretlenmiş olan TAHSİLE AT butonuna tıklanarak Fiş kaydı gerçekleştirilir. Sistemin bize verdiği fiş numarasıyla fiş girişinden işleminizi kontrol edebilirsiniz.





Alınan Çek Takibi ekranında İşlem İptal butonuna tıklandığında Çek takip detay ekranında ki Fiş No alanı dolu olan en son işlem hangisi ise onun işlemini iptal eder. Alınan Çek takibinde oluşturulun fişler sadece bu ekranda İşlem iptal butonu ile iptal edilebilir, fiş girişinden iptal edilemez.




Alınan Çek girişi ekranında Çek iade butonuna tıkanıldığında sistem son girilen işlem üzerinden ters kayıt yaparak geri alıp, çek iade fişi oluşturacaktır. 
(Çek iade ile oluşturulan fişlere ,Çek takip detay ekranında çek iade sütununa X atmaktadır.)
 


2023 Kasım Ayında alınan bir çek işlendikten sonra 2024 yılına nasıl aktarabilirim ?

Ön Muhasebe Sistemi /Diğer / Alınan Çek Takibi
 ekranından 2023 şirketinden  portföye atılan çek bulunur.
Değiştir butonuna tıklanıp Şirket No sütununda  2023 şirketi yazıyordur bura 24 nolu şirket 2024 şirket no yazılıp tamama tıklanır.
Sonrasında sırası ile Cari ve Tahsile atma işlemine devam edilir.




NOT: 2023 şirketinde Portföye Atılan kayıt için Fişno1 sütununda fişin numarası ve Fişno1 Şirket No alanında 2023 şirket nosu 23 yazacaktır.
Şirket no 24 (2024 şirket no) değiştirilip Cari At tıklandığında Fişno2 sütununda fişin numarası ve Fişno2 Şirket No alanında 2024 şirket nosu 24 yazacaktır.
Tahsile At tıklandığında Fişno3 sütununda fişin numarası ve Fişno3 Şirket No alanında 2024 şirket nosu 24 yazacaktır.



    • Related Articles

    • Alınan Çek Takibi İşlemleri

    • Verilen Çek Takibi

      Muhasebe Sistemi/Diğer/ Çek Takibi VERİLEN ÇEK TAKİBİ Verilen Çeklerin takibini yapmak için 3.DİGER / A.Çek Takibi seçiyoruz. Gelen ekranda EKLE butonuna tıklıyoruz. Sırasıyla aşağıda listelenmiş işlemleri yapıyoruz. 1. Çek No verilen çekin ...
    • Alınan Senet Takibi

      Günümüz koşullarında kabul gören ödeme teminatı niteliğinde bulunan senetlerin, sistem içerisinde giriş, takip ve hesaplar arasında aktarma işlemlerini yapabilirsiniz. Sistem içerisinde kayıtların yapılabilmesi için öncelikle Senet hesabınızın ...
    • Verilen Çek Takibi İşlemleri

    • Bu çek sistemde kayıtlıdır

      Muhasebe sisteminde Diğer / Alınan Çek Takibi ekranından yapmış olduğunuz girişlerde aynı çek numarası kullanılarak mükerrer giriş yapıldığında  ''Bu çek sistemde kayıtlıdır'' uyarısı vermektedir; Sistemde kayıtlı olan (daha önce işlenen) çeki ...