İhracat e-fatura işlemleri nasıl yapılır?

İhracat e-fatura işlemleri nasıl yapılır?

  
İhracat e-faturanın sistem üzerinden E-fatura oluşturma işleminden önce firmanın yurtiçi müşteri kartında ihr E-fatura alanında tanımlama yapılması gerekmektedir.



 İhracat e-fatura ekranında ekle denilerek ihracat e-fatura için firma tarafından belirlenen seri numarası ihracat e-fatura seri alanına girilir. 

* Entegratör alanından firmanın fatura gönderimini yapacağı entegratör firma seçilir.

*Entegratör firma kodu alanı entegratöre göre aktif olmaktadır. Girilmesi zorunlu olan entegratörlerde bu alan doldurulmalıdır.

*Gönderim Tipi Taslak ve Gıb olarak iki seçenek bulunmaktadır .Entegratör taslaklarında onay beklemeden direkt olarak GIB’e gönderim için GIB seçilmesi gerekmektedir. Faturanın taslaklara kaydedildikten sonra onaylanıp GIB’e gönderimi isteniyorsa TASLAK seçilmesi gerekmektedir.

* Entegratör kullanıcı adı ve şifre bilgisi entegratör firmadan alınarak bu alana giriş yapılır.

*Firma logo alanında seçilen görüntü e-fatura üzerinde çıkmaktadır.

* İlk gönderim işlemi yapıldığında sistem otomatik olarak 1 numaralı faturayı oluşturacak ve numaratör alanına seri no, yıl ve numara bilgisini atacaktır.

Alias alanına firmanızdan öğrendiğiniz  E-Fatura alias adresi yazılır. 
    Tanımlamalar yapıldıktan sonra İhracat beyannamesi diğer formlar / e-fatura ekranında e-fatura oluştur ve güncelle butonuna tıklanır. Fatura tarihi günün tarihi olarak seçili gelmektedir. Değiştirilecekse açılan pencereden manuel değiştirilebilir. Faturada kilo bilgisi ve TL tutarlarının gözükmesi ile ilgili seçim yapılabilmektedir.




        Faturada bir değişiklik veya iptal durumu söz konusu ise Evrim Fatura İptal butonuna tıklanarak fatura iptal edilir.
Evrim Fatura İptal  yalnızca faturayı program üzerinde iptal eder.*




    Oluşturulan e-fatura entegratöre gönder / Fatura gönder butonu ile GIB sistemine gönderilir. Fatura Evrim üzerinden gönderildikten sonra gönderim tarihi otomatik dolacaktır. Fatura gönderildikten sonra GIB’te oluşan referans numarası gümrük ref no al butona tıklayarak sisteme aktarılmaktadır. Edi belgeye 0886 kodu ile faturadaki kalem sayısı kadar satır numaralarına göre aktarılmaktadır. 





    
  Mail butonuna tıklanarak faturanın PDF ve XML formatları mail gönderimi için hazırlanacaktır.