Süre Sonu İşlemler Girişi

Süre Sonu İşlemler Girişi


Süre sonu işlemler ekranı her gün programı ilk kez açtığımızda karşımıza gelen ve sistem tarafından bazen otomatik bazen de manuel takip ettiğimiz süre takip işlemleridir.


Süre sonu işlem girişlerini yapabilmemiz için İthalat/ İhracat Sistemi / Veri Girişi / Süre Sonu İşlemler Girişi butonundan ilgili alana ulaşabilirsiniz.





Süre Sonu başlığı altında;


SB'ler serbest bölge dosyalarıdır ve süre sonları ilgili aydan itibaren 1 aydır. Süre sonlarından kapanış tarihi ile giderler


AN'ler antrepo beyannameleridir. 7100 tescilden itibaren 1 ay atar ve kapanış tarihine bakar.


5100 DIZIN tescilliler otomatik buraya gelir yada ithalatını bu gümrükçü yapmadı ancak süre sonlarını tutmak istiyorlarsa manuel girilebilir. Bunların düşümü ihracat beyannamesinde özet beyanda F8 yapılarak sağlanır.


21XX ihracat sisteminden gelir ve sayfa 1 deki ay kutusuna girilen değere göre süre sonu belli olur. Bunu da süre sonu işlem girişine atar. Bunun kapanabilmesi için 6121 yada 6321'li bir rejimden ithalat beyannamesi açılır ve Referans alanında F5 tuşuna basarak düşümü yapabilir. İsterse parçalı da düşebilir bunun için bey.kal kısmına manuel kalem sayısı ve miktarı girmesi yeterlidir. Burada düşüm için en kritik kod 0701 dir.


23XX ihracat sisteminden gelir ve sayfa 1 deki ay kutusuna girilen değere göre süre sonu belli olur. Bunu da süre sonu işlem girişine atar. Bunun kapanabilmesi için 6123 yada 6323'li bir rejimden itihalat beyannamesi açılır ve Referans alanında F5 tuşuna basarak düşümü yapabilir. İsterse parçalıda düşebilir , bunun için beyanname kalem kısmına manuel kalem sayısı ve miktarı girmesi yeterlidir. Burada düşüm için en kritik kod 0701 dir.


5300 tescilliler otomatik buraya gelir yada ithalatını bu gümrükçü yapmadı ancak süre sonlarını tutmak istiyorlarsa manuel girilebilir. Bunların düşümü ihracat beyannamesinde özet beyanda F8 yapılarak sağlanır.


SE tipi program haricinde herhangi bir evrağın süre sonunu tutmak için ( Örn: araç muayene tarihi vb. ) aynı zamanda programda edi belgeye cevabına S yazdığınız sonra olan belgeleri sistem buraya otomatik olarak atar ve süre sonunu tutar.


26XX ve 58XX rejimleri düşüm gerektirmeksiniz sadece giriş takiplerini yapabilmek için beyanname yazımı yapılmaktadır. Bunların bir düşüm işlemi olmuyor. Kapamaları manuel süre sonu ekranında yapmak gerekir.


NKUL tipi beyannamede muafiyet koduna NKUL girilirse sistem buraya atar, burada amaç NKUL muafiyeti girilen beyannamelerde para iadesi alınması söz konusudur, kaçırmamak için. Kapamaları manuel süre sonu ekranında yapmak gerekir.

Yukarıda bir çok yerde manuel kapatmaktan söz edildi. Bu işlemi yapabilmek için; Veri Girişi / Süre Sonu İşlem Girişi – ilgili kayıt çağırılır ve Değiştir denir. Kaydın en sonundaki Kapama kutusuna X konur ve yanına açılan açıklama kısmına neden bu manuel kapamanın yapıldığı yazılır. Böylece artık kapama işlemi bitmiş olur.
DİKKAT : Bugün kapatılan bir kayıt ancak 8 Süre takibi – Süre Sonu İşlemler ekranından ertesi gün düşer.

Yukarıda yer alan süre sonu başlıklarının raporu ise aşağıdaki gibi alınabilir. Programda yer alan bazı süre sonu takipleri geçmiş yıllardan itibaren geliyor olabilir. Bu tip işlemlerin hem süresi geçmiş hem de eski bilgi oldukları için silinmesi gerekir. Bu silme işlemini toplu yapabileceğiniz bir ekran mevcuttur. Bunun için aşağıda gördüğünüz gibi, önce geçmişini temizlemek istediğiniz tipi sonrada hangi zamana kadar kapatmak istediğiniz tarihi yanındaki Süre sonu tarih kısmına yazarız.
DİKKAT : Bu işlemi yaptıktan sonra geri alamazsınız.



Vekalet Başlığı;

Programda yurtiçi müşterilerde – diğer bilgiler kısmında yer alan vekalet bitiş tarihinin bitmesine 30 gün kalanları bu listeye getirir. Böylece firmanıza önceden bilgi vererek vekaleti günceleyebilirsiniz.


E-belge Başlığı;

Programda yurtiçi müşterilerde – e-belge başlığı altında firmanız adına sakladığınız evrakların ( vekalet, imza sirküsü v.b ) süre sonlarına 30 gün kala bu ekrana getirir,


OKSB Başlığı;

Programda yurtiçi müşteriler – diğer bilgiler – OKSB tarihi kısmı eğer OKSB olan firmalarda doldurulursa program buraya yazılan tarihin bitmesine 3 ay kala bu ekrana gelir.


Sigorta Başlığı;

Programda yurtiçi müşteriler – diğer bilgiler – Sigorta tarihi kısmı eğer 30 günden az kalırsa buraya yurtiçi müşterinin bilgileri gelmeye başlar.


Belge Takibi Başlığı;

İthalat programında – veri girişi – belge takibi kısmında eklediğiniz tüm belgelerin bitiş tarihine 30 gün kala bu başlık altında gözükür.


Ceza Başlığı;

İthalat programında – veri girişi – ceza takip sistemi – kısmına girilen takiplerin ceza tarihine göre son 30 gün kalanları bu ekrana getirir.



    • Related Articles

    • SÜRE SONU İŞLEMLER GİRİŞİ EKRANI

      Süre sonu işlemler ekranı; her gün programı ilk kez açtığımızda karşımıza gelen ve sistem tarafından bazen otomatik bazen de manuel takip ettiğimiz süre takip işlemleridir. Bu işlemlerin içinde çok sıklıkla kullandıklarımız olduğu gibi bazıları ise ...
    • Süre Sonu Otomatik Kapatma İşlemi

      İthalat Sistemi > Yardım  >  Süre Sonu Otomatik Kapatma butonu ile bu ekrana giriş yapabilirsiniz. *Bu ekranın amacı;  Süre sonu olan dosyaları otomatik olarak topluca kapatma işlemi yapılmasıdır. Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi TİP alanına süre ...
    • Süre Sonu Kalan Düzenleme İşlemi

       Süre Sonu Kalan Düzenleme İthalat Sistemi > Yardım > Süre Sonu Kalan Düzenleme Bu ekrana girişi Yardım'ın altından Süre Sonu Kalan Düzenleme butonu ile giriş yapılıyor. *Bu ekranın amacı ;  Süre Sonlarında yaptığınız işlemlerde hata varsa sistem ...
    • Süre Sonu İşlemler Raporu

    • Süre sonu işlemler girişi ekranına , geçici ihracat beyannamesinin bazı kalemleri yansımamaktadır ?

      İhracat beyannamesi > Sayfa 1 ilgili kalemlerde giriş yapılan muafiyetler , muafiyet kod alanından kontrol edilmelidir. Geçici rejim kapsamı dışındaki kalemler süre sonu takip ekranına yansımamaktadır. Aşağıdaki görselde olduğu gibi 3.kalem ...