Pul Defteri İşlemleri

Pul Defteri İşlemleri

                                                                                                                                                              PUL DEFTERİ

Damga Pulu Defterinin sistemden tutulması ve bu masrafların Fatura veya Dekont edilmesi

*Sistem içerisinde yer alan pul defteri tanımları bölümlerine ilaveler yapılmıştır. Bildiğiniz gibi pul defteri tanımlamaları yaparak konşimento ve ordino evrakları için ödemiş olduğunuz pul ücretlerini sistem içerisinden takip edebilir, damga vergisi defteri dökümlerinizi de alabilir bu masraflar otomatik fatura ve dekont edebilirsiniz. Programın bu özelliğini kullanabilmek için yapılması gerekenler ise şöyledir;

*Öncelikle pul defteri tanımlamalarının yapılması gerekmektedir bu tanımlamaları nasıl yaparız;
*Pul işlemleri için ilk olarak iş takip kodu belirlemeliyiz. Bu kodlar pul parasına ve işin durumuna göre belirliyebilirsiniz. İş takip kodu belirledikten sonra  Muhasebe Modülü \ Diğer menüsünde yer alan (Z) Pul defteri tanımları başlığına geliyoruz.
*Ekle butonuna basarak açmış olduğunuz  iş takip kodu,karşı hesap olarak çalıştıracağınız hesap numarasını yazılır.

*Hesap numarası kısmına pul gideri hesaba atılırken kullanılacak alacak hesabı girilir. Borç hesabını ise girilen MC kodundaki hesap numarasından alır. Eğer masraf dekont edilecekse MC kodunun tipi D olmalı bu durumda gideri ilgili firmanın 136 hesabına atar. Masraf fatura edilecekse MC kodunun hesap numarası 740'lı gider hesabı olmalı ve tipi F,D,W dışında bir harf olarak belirlenmeli sistem masrafı bu hesabın borcuna atar. 

*Eğer fatura veya dekont edilmeyecek sadece fiş kesilmesi isteniyorsa dekont kısmı boş bırakılır.
*Eğer yapmış olduğunuz tanımlama dekonta yansıyacak  ise bu alana X yazmanız

*Eğer  yapmş olduğunuz  tanımlama faturaya yansıtılacak ise bu alan F yazmanız gerekmektedir.

Mc : Bu alanda F4 tuşuna bastığınızda dekont edilecek evrakla formu açılacaktır bu alanda  pul gideri ile ilgili MC kodunu seçmeli fatura ya yansıyacak pul ücreti için yeni bir MC kalemi eklemelisiniz.
Tutar : Faturaya ya da dekonta yansıyacak bedeli buraya yazmalısınız. Tamam butonuna bastıktan sonra tanımlama kaydedilmiş olacaktır.



*MC alanında belirlemiş olduğunuz pul ücreti kalemin de belirlemiş olduğunuz hesap numarası aşağıdaki resimdeki alana girilmiş olmalıdır.


 


*Tanımlama  işlemi tamamlandıktan sonra bu işlevi kullanabilmek için pul ücreti yansıtacağınız dosya üzerine gelerek dosyanın iş takibi bölümüne belirlemiş olduğumuz iş takip kodunu girmeliyiz.



*İş takip kodu dosyaya girildikten sonra sistem tarafından muhasebe sistemi içerisinde otomatik fiş oluşacaktır.



*O gün yapılan tüm damga pulu hareketleri aynı fiş numarasına atar. Daha sonra programın bize vermiş olduğu fiş numarasına giderek Karşı Hesaba Aktar Butonu'na basmalısınız.İşlem bu şekilde yapıldığı taktirde pul ücretini dekonta yansıtabilirsiniz.





*Eğer pul ücretini faturaya yansıtmak istiyorsak bunu müşteri komisyonları tanımlamalarından fatura üzerinde otomatik çıkmasını sağlayabilirsiniz. Yapmamız gereken işlemler ise şu şekilde olmalıdır. Öncelikle 
Muhasebe modülü içerisinde Sistem menüsü \ Ek gelir açıklama formu'na gelerek bu alan içerisinde faturaya yansıtacağımız pul ücreti için yeni bir kalem eklemeliyiz.



*Komisyon tipleri bölümüne gelerek burada da pul ücretine istinaden yeni bir kalem açmayız bu alanda dikkat etmemiz gereken Damga pulu alanında mutlaka X yazmış olmalıyız.



*Artık komisyon faturanızı keserken beyannameden iş takip kodu ile yansıttığımız pul ücretinin komisyon hesaplamalarında otomatik olarak karşımıza geldiğini görebilir ve komisyon faturasına yansıtabilirsiniz. Bu alanda herhangi bir işaretleme yapmanıza gerek kalmadan tamam butonuna bastığınızda pul ücretini faturada görebilirsiniz.





Ek olarak pul defteri videolu anlatım linkimizi inceleyebilirsiniz:  https://www.youtube.com/watch?v=ijA7VFgOWuo&t=9s



    • Related Articles

    • Damga pulu numarasının kim tarafından kullanıldığı nasıl sorgulanır?

      1- Muhasebe Sistemi / Rapor2 / Damga Vergisi Defteri ekranında sorgulama yapılarak Girilen Adı Soyadı kolonundan bu bilgiye ulaşılabilir. 2- Şirket No, Başlangıç - Bitiş tarihleri girilip sorgula butonuna basıldığında ilgili veriler rapor olarak ...
    • Gider Faturası ve Fatura Silme İptal İşlemleri

      Muhasebe ve diğer exelerde veri girişi > fatura girişi > sil butonu ile fatura silinebilir ya da iptal edilebilmektedir. Eğer fatura gönderilmiş ise sil butonuna basıp iptal edebilirsiniz. Fatura ekranda kalacak ve iptal ibaresi ile sistemde ...
    • Ödeme Opsiyonları ve Ödeme Takip İşlemleri

      Ödeme Opsiyonları ve Ödeme Takip Ekranı Sistem içerisinde müşterilerinize ait ödeme bilgilerinizi kayıt altına alabilirsiniz.Bunun için yapmanız gereken Yurtiçi müşteri formu üzerinde yer alan Hesap açma ekranından / Ödm.Ops. butonuna basmak ve ...
    • E-fatura Entegrasyon

      Bildiğiniz gibi E-fatura sisteminde 3 ayrı yöntem bulunmaktadır. *Portal *Özel entegratör *Entegrasyon Entegrasyon yöntemini kullanan kullanıcılarımız için Evrim E-fatura Entegrasyon işlemi şu şekildedir: E-fatura sistemine kayıtlı olan firma ...
    • Damga pulunu faturaya yansıtalabilmemiz için nasıl bir yol izleyebiliriz?

      Ön muhasebe sistemi içerisinde Diğer/Pul defteri tanımları ekranında dekont başlığı altına F (fatura) yazarak faturaya yansıtabilirsiniz. *Pul defteri tanımlama işlemleri ile ilgili tüm detaylara ekte yer alan dökümandan ulaşabilirsiniz.