Yurt İçi Müşteri Firma Menüleri

Yurt İçi Müşteri Firma Menüleri

1- Hesap Açma


Müşteriye ait Hesapların tutulduğu ekrandır. Sistem > Yurtiçi müşteri menüsünü kullanarak yurtiçi müşteri ekranına gelebilir ardından hesap açma butonuna basarak ilgili ekrana ulaşabilirsiniz.
F:Firma tipli yeni bir firma oluşturulduğunda otomatik olarak sistem müşteri hesap numarasını oluşturacaktır.
Örneğin; 2 no'lu firma oluşturulmuştur. Hesap açma ekranında otomatik olarak 120-01-000-002 no'lu hesap oluşacaktır. Aynı ekrandan 320'li ve 136'lı hesapta oluşturabilirsiniz.


120 - Firma olarak açıldığı için ilk kırılım 120 'dir.
01 - Döviz cinsi Firma menüsünden oluşturulan tüm hesaplar TL oldukları için 01 atar.
000-002- Müşteri oluşturulurken No alanına atılan değerdir.

Firmaya ait 120'li hesapların döviz cinsi farklı hesap oluşturulmak istendiğinde, Hesap açma ekranına tıklanmalı ve ekle denilerek döviz ve hesap numarası girilmelidir.
Not: Hesap açma ekranındaki ekle değiştir sil sadece muhasebede aktif olmaktadır.

Önemli Hatırlatma: İlgili firmaya ait yukarıda sadece tl döviz cinsi olsaydı ve farklı döviz cinsi ile  fatura veya dekont oluşturulmaya çalışılsaydı sistem hesap açma alanından hesabı göremediği için  fatura veya dekont oluşturulması sırasında hesap planında olmayan bir hesap kullanıldığından dolayı  hesap planına eklensin mi şeklinde uyarı çıkaracak  evet denilirse hesap planına ekleyecektir. Yalnız hesap planına eklenen yeni hesap , hesap açma menündeki hesap alanına eklenmeyecektir. Eklenmemesi herhangi bir sorun teşkil etmez .


Sistem > Yurtiçi Müşteri > Hesap Açma menüsü içerisinden Firma Kartoteks alanından giriş yapılır. Bu alanda firmaya ait bilgiler giriş yapılır. İlgili Alanlar ve açıklamaları ekran görüntüsünde aşağıdaki gibidir.







Ödeme günleri; Firmanın ödeme yapacağı günlerin ve ödeme zamanın giriş yapıldığı alandır.
Ödeme günleri ile ilgili rapora Rapor2 > Ödeme günleri alanından ulaşabilirsiniz.



Bildiğiniz gibi sistem içerisinde müşterilerinize ait  ödeme bilgilerinizi kayıt altına alabilirsiniz. Bunun için yapmanız  gereken Yurtiçi müşteri formu üzerinde yer alan Hesap Açma butonuna tıklanır, çıkan ekranda Ödm.Ops. Butonundan giriş yapabilirsiniz. Ödeme opsiyonu alanından firmanızla anlaşmanız gereği keseceğiniz Faturalarınızın/Dekontlarınızın valör tarihlerini, ödeme günlerini ve ödeme tipini belirleyerek kayıt altına alabilirsiniz. 




Örnek üzerinden ilgili alanları açıklamak gerekirse;
Yurtiçi müşteri > ilgili firma > Hesap Açma alanından ödeme opsiyonuna giriş yapılır. Giriş yapılan alanlar ve açıklamaları aşağıdaki gibidir;



Kırmızı ile işaretlenmiş alanlar, fatura kesilirken valör tarihini ilgili alandaki gün sayısına göre fatura tarihine ekleyerek otomatik atacaktır. Örneğin; İthalat alanında fatura kesilirken 11 gün valör tanımlaması yapıldığıyla ilgili örnek incelenirse;

 

Ödeme opsiyonu ekranında kırmızı ile işaretlenmiş alanla alakalı örnek dekontu inceleyebilirsiniz;


Ödeme opsiyonu  kırmızı ile işaretlenmiş alanlarda ise firmayla yapılan anlaşma sonucunda ödeme bilgileri takip amaçlı giriş yapılır. Burada girilen bilgiler Yurtiçi müşteri alanında yazdır yapıldığında müşteri bilgi formunda çıkmaktadır. 

Ödeme opsiyonu kırmızı ile işaretlenmiş alanda ise ilgili firmaya ait dosya yazılırken eğer firma için toplam limit 2468 olarak tanımlanmış ise Firmanın bakiyesi yeni yapılacak işlemde bunun üzerine çıkıyorsa dosya oluştururken aşağıdaki şekilde uyarı verecek ve işlem yapması engellenecektir. Buradaki limitin üzerine çıkılması engellenecektir. Örnek aşağıdaki gibidir,



Yapmış olduğumuz yenilikle firmanın ödeme opsiyonlarına ait bilgilerine Rapor 1 > Hesap Ekstresi üzerinden de ulaşabilirsiniz. Hesap formu üzerinde bulunan  ödeme opsiyonlarını görüntüleme butonuna basmanız yeterli olacaktır.



Yurtiçi müşteri formu üzerinde yer alan Hesap Açma butonuna tıklanır, çıkan ekranda EBelge Butonundan giriş yapabilirsiniz. Ebelge ile firmanıza ait vekalet ticaret sicil gazetesi, resmi gazete örneği vb gibi firma kaynaklı belgeleri bu alanda kaydedebilir ve yine aynı ekrandan arşivleme yapma ve rapor alma işlemini tek bir ekrandan ulaşabilirsiniz.



Firmaya özel uyarı ve kontrollerin devreye girmesi için işaretlemelerin yapıldığı alandır . Kontroller ve uyarılar ile alakalı tanımlamalar için kartotekse giriş yapılır.
Karşımıza hesap kartoteksi ekranı açılacaktır.



Ekrandaki ilgili alanlar ve karşısındaki açıklamalar dikkate alındığında genelde kontrol, uyarı veya tüm işlemlerimizde standart olarak ayarlanmasını istediklerimiz ayarların devreye alınmasından bahseder. Kartoteks ekranındaki tüm ayarların ne işe yaradığı hangi amaçla kullanıldığı hangi alanların kullanımdan kaldırıldığından bahsedeceğiz.



2001/7 işaretli ise 
İthalat sisteminden dosya yazılırken ticari tanım alanı boş bırakıldığında sistem Mal tanımına köşeli parantez içinde tanım girmelisiniz uyarısı verecek ve ticari tanım doldurulmadan geçiş yapılmayacaktır.



2001/7 işaretliyse ihracat sisteminde  3151/3153 gibi rejimlerde Özet beyan alanında F8 İle , ilgili ithalat dosyasının seçilmesi için uyarı verecek ve süre sonu işlem takibi ekranında ithalat dosyası hangi ihracat dosyası ile çıkış yapılmış raporda çıkması sağlanarak 51 veya 53 beyannamelerinin kalan miktarı daha doğru şekilde ithalat sistemi sorgulama /Süre sonu işlem takibi alanından daha sağlıklı rapor alınabilecektir.



Teşvik Takibi: Bu alan işaretli ise beyannamemizde teşvik numarasının manuel olarak giriş yapılması engellenecektir sistemde var olan teşvik numarasının seçilmesi zorunlu kılınacak veya kalemdeki  ilgili teşvik bilgisi kullanılacaksa veri girişi /Teşvik takibine eklendikten sonra f4 ile seçilerek devam etmesi gerekecektir .Aşağıdaki örnek incelendiğinde manuel olarak teşvik no alanına giriş yapılmış ve girilen teşvik sistemde olmadığı için kayıtlı değil uyarısı çıkarılmıştır bu uyarıya tamam denilse dahi sistem ilerletmeyecek devam etmek için kartoteksteki işaret kaldırılacak veya kullanılmak istenilen teşvik ihracat sisteminde Veri girişi /Teşvik takibine eklendikten sonra ilgili kalemdeki teşvik alanında F4 yapılarak seçilebilecektir.





Yukarıdaki alanla alakalı aşağıdaki ekran görüntüsü kontrol edilebilir.



Aşağıdaki gibi para talep oto onay işaretlendiğinde diğer /Para talep formundan yapılan tüm para talepler otomatik olarak onaylanacaktır.



Örnek ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir;



Aşağıdaki gibi DenizEft Açıklama alanında sp açıklaması varsa sistem Diğer/Para talep formu üzerinden
Para transfer yaparken Eft açıklamasında sp içerisindeki açıklama gönderilecektir.






Antrepo takibi işaretli ise Rejim 7100 lı dosya yazıldığında aynı tarifeli kalemler birleştirildiğinde eğer mal cinsleri dolu ise yani dosya ilk yazıldığında 2 kalem olarak yazılıp mal cinslerinide 2 kalem girilerek Mlineıd alanı doldurulup daha sonra dosya birleştirilip tek kalem olarak tescil alınırsa sorgulama genel antrepo stok raporu ekranında ve iligli dosyadan antrepo düşüm yapıldığı sırada 2 kalem olarak gelecektir.
Örnek beyanname görüntüsü aşağıdaki gibidir;

Sorgulama > Genel antrepo stok raporu
Dosya tek kalem olarak tescil alınmış fakat mal cinsleri 2 kalem olduğu için genel antrepo stok raporunda ve ilgili dosyadan antrepo düşüm yapıldığında 2 satır olarak gelmektedir.  






Bu alan işaretli ise Database nakliyeci tablosunda Aktarım URL adresi dolu ise beyanname bilgileri  xml olarak ilgili nakliyeciye gönderilir.



Bu alan işaretli ise her bir masraf farklı bir dekont sıra nosu ile görüntüsü oluşacaktır.




Bilgi girişi butonundan ilgili sistemde (İthalat/ihracat/muhasebe) çıkmasını istediğimiz notları giriş yapabilir ve dosya veya dekont/fatura oluştururken not alanından ilgili bilgiye ulaşabiliriz Örnek bilgi girişi ve dosya ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.



İhracattaki not alanı;


Faturadaki not alanı ;


Dekontdaki not alanı ;



Yurtiçi müşteri Notlar alanında müşteri ile ilgili takip amaçlı notlar tutulmaktadır.



Firma şikayetlerinin takip amaçlı kaydedildiği ve dizin ekranından rapor alınabildiği ekrandır.



Firmaya ait vekalet,ticaret sicil gazetesi,Resmi gazete vs gibi belgelerin arşivlendiği ve arşivlere daha sonradan erişildiği alandır 2 kısımdan oluşur;



Arşiv yapılmak istendiğinde arşivle butonuna tıklanır
Daha önce arşivlenmiş evraklara ulaşmak için arşiv göster butonuna tıklanmalıdır.



Yurtiçi veya yurtdışı müşterilerimiz ile yaptığımız görüşmelerin kaydedildiği ekrandır.



Firmanın iş takibini yapacak temsilci ataması bu alandan yapılır burada girilen temsilci dosya yazımı sırasında otomatik atacaktır.Diyelimki ithalat sisteminde iligli müşterinin 2 tane temsilcisi var bu durumda sistem otomatik olarak müşteri temsilcisini atmayak biz manuel olarak ilgili alanı ilgili müşteri temsilcilerinden birini seçerek dosyayı kaydedebileceğiz.

Yurtiçi müşteri/Temsilci alanına tıklanır çıkan ekranda ekle denilerek örnekteki gibi ilgili firma için müşteri temsilcisi ataması yapılır.


Yukarıdaki örnekte ithalat sistemi için 2 müşteri temsilcisi atanmış bu durumda ithalat dosyası sayfa 3 de müşteri temsilci alanında müşteri temsilcisini otomatik atmayacak biz manuel giriş yapacağız.



Yalnız ilgili firma için tanımlanmamış bir müşteri temsilcisi seçilirse sistem aşağıdaki gibi uyarı verecektir.



İhracat sisteminde Müşteri temsilci alanı;




Firma ile yapılan görüşmelerin ve kararların müşteri temsilcisi tarafından kaydedildiği ekrandır.



XLS ayar Firmadan standart olarak gönderilen excelin ilgili firma alnında tanımlaması yapılarak excelden hızlı bir şekilde beyanname oluşturulmasını sağlar .Bu işlem ithalat veya ihracat sisteminden yapılır ilgili excel eğer ithalat ise ithalat sisteminden ihracat ise ihracat sistemi yurtiçi müşteri xls ayar alanından yapılır.Ayrıca Excelden beyanname aktarımı yapılırken, ürün girişi ekranına mal kodu bilgisi aktarımıda  yapılabilmektedir.

Aktarım için yapılması gerekenler;
Öncelikle aktarım yapılacak müşteri ekranı açılır ve ilgili müşteri seçilir Xls ayara giriş yapılır.



Xls ayar ekranında aktarım tipi excelden beyannameye aktar seçilir ve ekle denilir.Listede kolon isimleri çıkar oluşturduğumuz veya firmadan bize  gelen excele göre ilgili alanların karşısına exceldeki kolonlar tanımlatılır.

Örnek Excelimiz aşağıdaki gibidir (Sizde dilediğiniz şekilde excel oluşturabilir ve tanımlatmayı yapabilirsiniz).





Exceli 44141  nolu müşteri için tanımlatırız.

Aktarımlardan excelden beyannameye aktarma işlemi yapılır.



Aktarım tamamlandıktan sonra dosya no (17-01350 )kısmına çift tıklanır ve dosya açılır.



Veri Girişi-Ürün Girişi Ekranı Açılır.



Yukarıda da  görüldüğü gibi excelde var olan OND4847848895 mal kodu/ürün kodu arandığında 2'nolu müşteri için  mal kodu, Gtip numarası, Ticari Tanımı excel aktarımı yapıldığında ürün girişi ekranına aktarımı yapmıştır.



İhracatçıya bağlı imalatçıların giriş yapıldığı alandır .İhracatta dosya yazılırken imalatçı alanında F4 yapıldığında imalatçı listelenmektedir .Burada listelenenlerden seçilebileceği gibi manuel olarakda farklı bir imalatçı girilir ise bu ekrana sistem otomatik ekleyecektir. Yanlış ekleme olduğunda ise imalatçı ekranından silme yapıldığında dosya yazım aşamasından F4 Yapıldığında silinen imalatçı gelmeyecektir.



İhracat dosyasında imalatçı alanı karşımıza F4 yapıldığında aşağıdaki gibi çıkacaktır.





Firmaya ait şubelerin kaydedildiği ekrandır 



Yurtiçi müşterinin beyanname yazarken anlaşmalı yurtdışı firmalarının kaydedildiği ekrandır. Beyanname yazarken sistem otomatik olarak bu alana kullanılmış yurtdışı firmalarını atmaktadır.





Firma ile yaptığımız maillerin sistemde arşivlendiği alandır .Firma ile mailleşmiş ise ilgili mail üzerindeyken kullanılmış olduğumuz mail sunucusuna tıklayarak ilgili mail arşivlenebilir.



Arşivlenmiş maillere ulaşmak için yine yurtiçi müşteri ekranında daha önce de bahsedilmiş olan Arşiv alanından Arşiv göster seçerek ulaşabilirsiniz.





Firma için teminat tipine göre birden fazla tanımlama yapılabilir. 44112'nolu firması içerisinden Ncts teminat alanına giriş yapıldığında Teminat tipine göre 2 farklı teminat girişi yapılmıştır.



Ncts girişinde beyan tipi Tr veya T1 seçilip teminat alanında satır açıldığında sistem ilgili beyan tipine hangi global garanti ve erişim kodu tanımlanmışsa otomatik atacaktır.




 
Hesap kartoteksi > Not Girişi ekranından girilen bilgilere Rapor 1/Hesap ekstresi ekranında hesap kartoteksi göster alanından ulaşabilirsiniz.




Karne sahibi alanında ilgili firma için tanımlanmış karne sahipleri dosya oluşturulurken kullanılabilir farklı bir karne sahibi dosya üzerinde girilmeye çalışıldığında sistem Karne sahibi bu firma için kullanılamaz şeklinde uyarı gelecektir.

Firma için tanımlanmış karne sahipleri aşağıdaki gibidir;





Edi karne sahibi alanında 22 nolu karne sahibi girilmeye çalışıldığında aşağıdaki uyarı karşımıza çıkacaktır.



Marka tescil alanında Birden fazla girilen bilgi ihracat beyannamesi yazarken kalemde marka tescil no alanında manuel yazmadan F4 ile seçilebilir.Örnek aşağıdaki gibidir ;



İhracat  kalemler kısmında marka tescil no F4 ile açılarak seçilebilir.



Firmayla ilişkili alt firmaların tanımlandığı ekrandır .







Yükümlü kayıt takip sistemine Firma vekaletlerinin tanımlatılması,güncellenmesi ve
raporlanması gibi işlemlerin gümrük sistemine giriş yapmadan evrim üzerinden karne sahibi seçilerek giriş yapabilirsiniz..



İhracat sisteminde 01.07.2017 tarihinden itibaren E fatura mükellefi firmaların ihracat yaparken elektronik ortamda faturalar gümrük sistemine gönderilecek ve elektronik ortamdan kontroller yapılmaya başlandığı için faturaların Entegratöre evrim sistemi üzerinden gönderilebilmesi için İhracat E -fatura tanımlamalarının yapılması gerekmektedir. 

    • Related Articles

    • Yurt İçi Müşteri Girişi ve Menüler

    • Yurt Dışı Müşteri Ekleme

      Yurt dışı müşteri eklemek için; İthalat veya İhracat ; Sistem/yurtdışı müşteri ekranında Ekle butonuna tıklanarak ilgili alanlar doldurulur ve tamam butonuna tıklanarak kayıt edilir. 1.ÜNVAN: Yurtdışı müşteriye ait kısa ünvan belirtilir. 2.TİP: ...
    • Komisyon Girişi Vardır. Yurt İçi Firmayı Değiştiremezsiniz.

      İthalat sistemi > Veri Girişi > A. İthalat Beyannamesi > Değiştir butonuna tıklanıp yurt içi firma değişikliği yapılmak istendiğinde aşağıdaki uyarı gelebilir. Bunun için beyannamenin 1. sayfasındaki Fatura Butonuna tıklanıp açılan Müşavirlik Fatura ...
    • Müşteri Tipleri

      1. Sistem / C. Müşteri Tipleri ekranında ekle, değiştir ve sil mantığı çalışmaktadır. Bu alanda eklediğiniz tipler Sistem / Yurt içi Müşteriler ekranında firma eklemeleri yaparken Müşteri Tipi seçtiğiniz ekrana gelmektedir.
    • Yabancı Firma Kayıt Sistemi

      2019/4 sayılı Genelge ile uygulamaya alınan ve ithalat denetimlerinin etkinliği ile ülkemize ihracat yapan yurtdışındaki yabancı firmaların izlenebilirliğinin arttırılması amacıyla bu firmaların Sistemimize kaydının yapılmasını sağlayacak "İthalatta ...